Top 5 cauze ale eşecului unei relaţii

Cu toţii ne dorim să găsim persoana potrivită alături de care să ne petrecem viaţa. Iar când găsim acea persoană ne dorim ca relaţia să dureze. Cu toate acestea o mare parte dintre relaţiile de lungă durată ajung să eşueze din diferite motive. Iată principalele cinci motive care duc la relații eșuate, conform psychologytoday.com.

1. Lipsa de încredere: Lipsa de încredere în partener este unul dintre cele mai dăunătoare aspecte ale unei relații, care conduce treptat spre eșec. Fără încredere relația de cuplu nu poate dobândi siguranță. Problemele de încredere includ diverși factori precum: gelozia, posesivitatea, rigiditate excesivă, infidelitatea emoțională și fizică, lipsa sprijinului emoțional, problemele financiare, lipsa susținerii și încurajării reciproce.

2. Așteptările diferite: Diferențele ce apar la nivelul așteptărilor în ceea ce privește viitorul relației constituie un alt aspect, deosebit de important pentru direcția spre care merge relația: reușită sau declin. Elementele care constituie obiectul atracției de la începutul unei relatii sunt: atracția fizică, pasiunea sexuală, interesele comune, asemănările de personalitate.

Treptat aceste aspecte devin mai puțin importante și apar, în schimb, cerințele ce descriu interesele vieții de zi cu zi, care pot fi semnificativ diferite pentru partenerii de cuplu. Problemele apar din momentul în care fiecare dintre aceștia încep să gândească perspectivele de viitor în termeni singulari: "ce îmi doresc" în loc de "ce ne dorim."

3. Lipsa de comunicare: Numeroase studii de specialitate au identificat lipsa de comunicare ca fiind unul dintre cauzele pentru care cuplurile aleg să facă terapie, în lipsa căreia fiecare relație este destinată eșecului. Disprețul este punctul central care duce o relație către declin. Sfidarea, fiind opusă respectului, este adesea exprimată prin atitudini negative și critice la adresa celuilalt, care scad valoarea indivizilor. Lipsa de comunicare rezultă din astfel de atitudini, caracterizate printr-o abordare dură cu privire la partener și indulgentă cu privire la problema relației.

4. Narcisismul: Tulburarea de personalitate narcisică este inclusă în rândul problemelor legate de lipsa de intimitate în relația de cuplu. Semnele de narcisism pot include complexul de superioritate, impunerea unei anumite imaginii a sinelui, vanitatea, manipularea, lipsa de responsabilitate și egoismul extrem, ca fiind indici ai manifestării narcisismului, corelat adesea cu înclinația către lipsa de fidelitate ce duce la eșecul unei relații.

5. Îndepărtarea: Aceasta are loc atunci când partenerii evoluează separat, ca indivizi, și se instalează datorită lipsei de angajament al unuia față de celălalt, a lipsei de compatibilitate și viziunilor diferite cu privire la viitorul relației. Cel mai adesea obligațiile și responsabilitățile vieții de familie (precum cele ce țin de profesie, dar mai ales cele angajate în creșterea copiilor) duc la deconectarea partenerilor de cuplu, care ajung să se simtă ca niște străini în momentul în care cei mici cresc și se separă de părinți.

Vizualizări: 1,255

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: