Topul celor mai bune whisky-uri afumate

În trecut, în insulele scoțiene, turba reprezenta unul dintre principalii combustibili folosiți pentru uscarea cerealelor din care se obținea whisky-ul. Turba genera o paletă de fum și arome minerale care erau astfel transferate distilatului. Deși sursele folosite pentru uscarea cerealelor au evoluat, whisky-ul afumat cu turbă continuă să fie alegerea multor consumatori din lumea întreagă.

În acest articol îți prezentăm o scurtă selecție a celor mai bune whisky-uri afumate.

Ardbeg Uigeadail The Ultimate Whisky

Ardbeg Uigeadail este un single malt scotch whisky maturat atât în butoaie care au găzduit bourbon, cât și în butoaie în care a fost păstrat anterior sherry. Din acest motiv, Ardbeg Uigeadail are note mixte, de la scorțișoară și condimente și până la smochine, fructe de pădure și portocale caramelizate.

Un whisky cu textură profundă, aroma inițială este un amestec apetisant de ulei de nucă și violete de parma cu note discrete de ocean și cedru.

Gustul este un echilibru intrigant între arome dulci, picante și afumate profunde. Postgustul este unul lung și afumat, presărat cu note de stafide și smochine

Highland Park 18YO Whisky

Numit uneori “whisky-ul preferat al industriei”, aromele de turbă și scorțișoară ale sortimentului Highland Park 18YO se împletesc armonios cu cele de flori, stejar tânăr și fum.

Gustul de nuci, miere și rădăcină de ghimbir și postgustul picant și afumat pe care îl simți și după 10 minute completează imaginea acestui whisky rafinat și complex.

Laphroaig Four Oak Whisky

Când paharul este apropiat de nas, simți de îndată miros de boabe prăjite de cafea, produse de patiserie cu migdale și turbă. Pe măsură ce inundă bolta palatină, băutura dezvăluie un fum intens și note profunde și variate de lemn, de la brad și pin până la salcie și stejar, presărate cu alge marine. Postgustul este unul uscat, picant și lung. Acestea sunt principalele caracteristici ale whisky-ului Laphroaig Four Oak, maturat în patru tipuri diferite de butoaie pentru a crea o aromă inconfundabilă.

Bruichladdich Port Charlotte 10YO Whisky

Bruichladdich Port Charlotte 10 YO își păstrează neatinse aromele, el nefiind filtrat la rece și neavând coloranți artificiali adăugați în compoziția sa. Maturat în butoaie din lemn de stejar american de primă umplere și în butoaie de vin franțuzesc de a doua umplere, printre aromele pe care ni le inspiră se numără caramelul sărat, nuca de cocos, algele marine și fructele de livadă.

Postgustul este unul îndrăzneț, de turbă uscată, pâine de secară și ghimbir înțepător.

Talisker 8YO Whisky

Whisky-urile Talisker afumate cu turbă sunt remarcate pentru aromele lor picante, descrise adesea ca „sare și piper”. Calitățile îndrăznețe și asertive ale acestei combinații le fac să fie alese în mod regulat drept cele mai bune whisky-uri care se pot asocia cu “haggis”, un preparat culinar tradițional scoțian. Toate aceste caracteristici se regăsesc din plin în sortimentul 8YO, dominat de note intense de fum și aer sărat de mare, “spălate” de o textură plăcută, uleioasă.

Pentru o selecție a celor mai bune whisky-uri afumate, vizitează magazinul online de băuturi alcoolice.

Vizualizări: 2,660

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: