Tradiție și povești vechi, expuse pe Transalpina. Un adevărat tezaur își va deschide porțile

Pe drumul spectaculos al Transalpinei, o mică bijuterie culturală așteaptă să fie descoperită de turiști și pasionați de tradiții. Mărioara Babu, proprietara Stânei Ștefanu, a transformat o parte din colecția sa de costume populare într-un adevărat muzeu de mici dimensiuni, cu povești și amintiri din trecut. Această colecție, formată din costume cusute manual, unele având peste 50 de ani și opincile care depășesc un secol, precum și alte obiecte, reprezintă o moștenire vie a tradițiilor românești.
Mărioara a început să strângă aceste obiecte din dorința de a păstra vie cultura și de a le arăta celor care trec pe drumurile noastre tradițiile autentice, pline de muncă și dedicare. Fiecare piesă are o poveste, fiind dăruită de oameni din diferite zone ale țării și reprezintă o amintire a unei vremi în care meseriile și obiceiurile erau transmise din generație în generație.
Ea și-a propus ca o parte din aceste costume să fie folosită pentru a oferi turiștilor ocazia de a se îmbrăca în ele și de a face poze, astfel încât să păstreze vie această parte din identitatea noastră culturală. Totul este realizat cu suflet și iubire, fără intervenții mecanice, toate piesele fiind cusute manual și păstrate cu grijă.
Muzeul își va deschide porțile odată cu redeschiderea Transalpinei, iar turiștii vor avea șansa de a vedea porturile tradiționale românești, dar și obiecte foarte vechi, precum războiul de țesut, icoane, dar și cizme purtate de ofițeri din Gorj în cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel, pe această cale, tradițiile noastre continuă să trăiască și să fie cunoscute dincolo de granițele timpului.
„Mi-am dat seama că turistul nu vine aici numai să mănânce și atunci când se oprește aici vrea să și vadă ceva, m-am gândit când am văzut că foarte mulți dintre noi ne lipsim de lucrurile vechi, cu o tradiție, foarte ușor acum pentru că ne-am modernizat, au venit vremurile astea și am rugat pe fiecare în parte să îmi dăruiască lucruri de care se pot lipsi, nu poți să îi ceri lucruri de suflet, și ține la el, dar ceea ce i-a lăsat sufletul, mi-au dăruit și mie și eu am adunat din toate colțurile țării, vreau să vă spun că toate costumele acestea au o poveste. O poveste a unei munci, nici nu pot să o descriu în cuvinte. Imaginați-vă cum s-a cusut un asemenea costum la fir, nu a fost ușor și m-am bucurat pentru că aici eu le păstrez și am grijă de ele și le iubesc. Ele se mențin de pe un an pe altul și turiștii care trec și mi le-au dăruit, am foarte mulți turiști și din Satu Mare și fiecare vine și își vede lucrul aici și pleacă atât de mulțumit.
Una e să dai la o parte într-o ladă unde nu îl mai vede nimeni și alta e să fie expus unde trece atâta lume și se bucură să îl vadă aici, pe Transalpina.
Anul acesta m-am gândit să scot câteva costume populare, să își facă poze în ele, să știți că mulți cer, e o satisfacție când îi vezi îmbrăcați așa, sunt atât de entuziasmați pentru că niciodată nu au purtat un costum ciobănesc, de exemplu, că asta ne reprezintă pe noi în zona aceasta. Și au posibilitatea să își facă o poză.
Tot ce fac aici, fac din suflet pentru oameni și fiecare din costume are o poveste.
M-ați găsit pregătind la ele, pregătindu-le pentru turiștii care vor trece pe Transalpina și vreau să vă spun că mai am multe din lucruri care vor fi expuse, am foarte multe lucruri, m-am gândit și am vorbit și cu cei de la Târgu Jiu să găsim o modalitate pentru că mi s-au oferit atâtea lucruri să putem face o expoziție și în Târgu Jiu, unde oamenii se pot bucura să mai vadă câte ceva din vechea noastră tradiție.
În fiecare zi aștept, timpul a fost mai capricios și nu putem să dăm vina pe autorități că nu s-au ocupat de asta, pentru că trece atâta lume pe aici și trebuie să treacă în siguranță.
Vreau să le arăt celor care trec pe Transalpina o parte din tradițiile noastre, o parte din costumele cu care am crescut noi, cu care au crescut și dumnealor, fiecare din meleagul de unde vine”, a declarat băcița Mărioara Babu, proprietara Stânei Ștefanu.
Vizualizări: 596
Distribuie Trimite pe WhatsApp