Trei sferturi dintre europeni cred că viitorul UE este mai important decât relațiile cu post-Brexit UK

Un sondaj realizat de RED C Research and Marketing, comandat de Grupul PPE, a constatat că 78% dintre europeni doresc ca obiectivul principal al negocierilor de la Brexit să fie protejarea viitorului bun al celor 27 de state UE27, în loc să construiască o nouă relație economică cu Marea Britanie. Sondajul a fost efectuat în Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, România, Spania și Suedia.

O parte a sondajului s-a axat pe Irlanda în special și a constatat că 93% dintre respondenții irlandezi au fost de acord că, pentru a proteja interesele irlandeze, UE ar trebui să colaboreze mai strâns, în timp ce alegătorii din Fine Gael sunt cei mai pro-europeni.

Acestea sunt principalele concluzii ale sondajului de opinie privind Brexit, realizat de institutul de cercetare Red C Research pentru Grupul PPE, prezentat de președintele Grupului PPE, Manfred Weber, la reuniunea Biroului Grupului din Wicklow (Irlanda).

„Grupul PPE a precizat întotdeauna că prioritatea noastră în negocierile cu Brexit cu privire la Marea Britanie era de a apăra interesele cetățenilor UE. Rezultatele sondajului de opinie arată că o mare majoritate a cetățenilor UE susțin această abordare. Acest lucru consolidează poziția pe care am luat-o într-un stadiu incipient. La începutul anului 2019, Parlamentul European va avea imensa responsabilitate de a spune Da sau Nu acordului de divorț cu Marea Britanie. Suntem singura instituție aleasă direct de cetățenii europeni. Când examinăm condițiile Brexit, prima noastră prioritate va fi întotdeauna să asigurăm un viitor bun pentru ei”, a spus Manfred Weber.

 Pentru cetățenii UE solicitate, prioritățile negocierilor ar trebui să fie:

·        Pentru a proteja viitoarele economii ale celorlalte state membre ale UE (92% dintre cetățenii UE au cerut)

·        Pentru a spori piețele financiare din celelalte state membre ale UE 27, pentru a asigura stabilitatea financiară (91%)

·        Să se concentreze mai degrabă asupra intereselor pe termen lung ale celorlalte state UE27 decât asupra câștigurilor economice pe termen scurt (89%)

·        Pentru a se asigura că Regatul Unit plătește obligații financiare restante către UE (88%)

·        Pentru a se asigura că nu există nicio introducere a cetățenilor UE de cea de-a doua clasă (87%)

·        Pentru a proteja drepturile cetățenilor UE care trăiesc în Regatul Unit (86%)

(Irlanda, 12 mai 2017)

Vizualizări: 437

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: