Trei şomeri vor beneficia de prime de 12.500 lei

Șomerii gorjeni care își găsesc un loc de muncă la o distanță mai mare de 50 de kilometri beneficiază din partea statului de o primă de instalare, de 12.500 lei. Doar trei gorjeni s-au mutat cu lucrul într-o altă localitate și vor încasa acești bani. Solicitările sunt puține, ținând cont de faptul că în Gorj sunt peste 11.000 de șomeri.

Există însă o explicaţie. Pentru a beneficia de prima de instalare este necesar ca localitatea unde persoana era înregistrată în evidenţele agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă sau localitatea unde respectiva persoană se va angaja să fie inclusă în Planul de Mobilitate. Din Gorj doar cinci localități au fost incluse în Planul Național de Mobilitate. Este vorba de Albeni, Cîlnic, Hurezani, Polovragi și Roșia de Amaradia.

Doar trei solicitări!

Ajutorul poate fi solicitat încă din septembrie 2016. „A solicitat o persoană care se mută din Runcu în Rast, județul Dolj. O altă persoană care se mută din Motru în Balta, sat Costești, județul Mehedinți. Și o altă persoană care se mută din Mușetești, sat Larga, în Petroșani. Practic, persoanele acestea trebuie să facă parte din localitățile din Planul Național de Mobilitate aprobat. Fie se mută din aceste localități în alte localități sau fie se mută în alte localități care fac parte din acest plan”, a declarat Romeo Chiriac, directorul Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Gorj.

Solicitanții primesc jumătate din sumă în momentul instalării, iar cealaltă jumătate la expirarea celor 12 luni de la încadrare. Pot pierde și banii dacă nu lucrează un an în localitatea respectivă. Beneficiarii se pot muta la un alt angajator, tot în aceeași localitate, dar să aibă acea continuitate timp de un an.

Bani și pentru navetă

Șomerii întregistrați la AJOFM Gorj care sunt din localitățile incluse în Planul Național de Mobilitate mai au beneficiu. Dacă se încadrează în câmpul muncii într-o localitate aflată la o distanță mai mare de 15 km de localitatea în care își au domiciliul sau reședința, pot beneficia de o primă de încadrare neimpozabilă pentru plata navetei. Cuantumul acesteia este de 0.5 lei/km, dar nu mai mult de 50 lei pe zi. „Avem o solicitare la nivelul județului, pentru o persoană din Târgu Jiu care s-a angajat la Cîlnic. Urmează ca în perioada următoare să îi facem decontarea în baza documentelor justificative”, a explicat directorul AJOFM Gorj.

Vizualizări: 2,761

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: