Un medic din Târgu Jiu acuză abuzuri ale DGASPC Gorj

Acuzaţii extrem de grave din partea unui medic aduse Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. Medicul neurolog Mihaela Pungan susţine că este o bătaie de joc la adresa persoanelor cu handicap din judeţ care sunt plimbate pe drumuri şi obligate să cheltuie sume importante de bani pentru a putea obţine o încadrare într-un grad de handicap. Asta pentru că deşi legea spune că au nevoie de un singur referat de specialitate din partea medicilor, DGASPC Gorj solicită chiar şi câte trei astfel de documente.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj este din nou în centrul unui scandal. Neurologul Mihaela Pungan susţine că pentru a beneficia de o încadrare într-un grad de handicap, o persoană are nevoie de un singur referat de specialitate de la medicul specialist. Gorjul este singurul judeţ care cere două sau chiar trei referate până a-i acorda dreptul. „Am pacient de 37 de ani care a dat tractorul peste el în anul 2006 şi i-a fracturat coloana vertebrală. Omul acesta a avut până în 2015 handicap nerevizuibil, ceea ce este normal, pentru că boala lui nu se mai vindecă. Din anul 2015 îl revizuiesc din nou. Anul trecut i-au cerut două referate, a avut două referate de la spitalul Cărbuneşti şi n-au fost bune, trebuie să vină să-mi plătească şi mie să-i dau sau altui medic. Aşa ceva nu se poate”, a declarat Mihaela Pungan, medic neurolog.

Tot medicul susţine că acest serviciu din cadrul DGASPC acceptă referate preferenţial de la anumiţi medici, ba chiar oamenii sunt îndreptaţi de către medicii comisiei către anumiţi specialişti. „Am declaraţii ale pacienţilor cărora medicul Ana Ciotor de la DGASPC  le-a spus să nu vină le doctoriţa Pungan, să se ducă la doctorul x sau y. În lege spune foarte clar referat medical de la medicul curant sau de la orice alt medic specialist”, a mai spus doctoriţa Mihaela Pungan. În sprijinul medicului neurolog vin şi pacienţii care suferă de astfel de boli.

Obligaţi să plătească

Nicolae Dobrotă, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor care suferă de Parkinson, susţine că sunt pacienţi care trăiesc şi îşi întreţin familiile din indemnizaţia de handicap, iar aceste referate sunt costisitoare, preţul lor fiind între 50 şi 80 de lei. „Sunt anumite persoane cu dizabilităţi care atât, ei cât şi familiile lor trăiesc din acele indemnizaţii, asta înseamnă că luna respectivă dau toţi banii pe rapoarte. Noi oricum suntem asiguraţi medical, în momentul în care trecem prin acea comisie suntem obligaţi să ducem câte două, trei referate medicale, dacă avem mai multe afecţiuni trebuie să ducem câte două sau trei referate medicale pentru fiecare afecţiune în parte. Unul singur pe aceeaşi problemă nu este suficient, cum este în alte judeţe”, a declarat Nicolae Dobrotă, pacient cu Parkinson.

Comisie de cercetare

Reprezentanţii DGASPC Gorj spun că se solicită câte două referate doar atunci când există discrepanţe între referatul de specialitate şi ceea ce observă medicul evaluator sau atunci când termenul dintre data referatului şi ziua programării este prea mare. „I s-a solicitat serviciului nostru să pună la dispoziţia comisiei de cercetare 200 de dosare luate aleatoriu de către calculator şi în urma cercetării s-a stabilit că ponderea este una destul de echilibrată, doamna doctor se situează undeva la 30%, la fel ca şi ceilalţi medici”, a declarat Maria Ghegu, şef serviciu Evaluare Complexă din cadrul DGASPC Gorj.

Vizualizări: 20,336

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: