Uraganul Ophelia lovește Europa

Furtuna Ophelia a ucis luni trei prsoane în Irlanda, unde rafalele de vânt au atins până la 150 de kilometri pe oră pe coasta de vest a ţării, doborând copaci şi stâlpi de electricitate, relatează AFP.

Serviciul de Meteorologie a emis o alertă roşie (cel mai înalt avertisment pe care îl poate emite) pentru opt comitate din sudul şi vestul Irlandei, unde uraganul Ophelia va lovi coasta atlantică cu vânt violent, de peste 130 de kilometri la oră. Toate şcolile au fost închise luni în Irlanda.

Serviciile pentru situaţii de urgenţă au transmis că pot avea loc întreruperi ale alimentării cu energie electrică, iar populaţiei i se recomandă să evite, luni, zonele de coastă. De asemenea, ar putea fi perturbate serviciile de transport naval, aerian, feroviar şi rutier.

Uraganul Ophelia, format în zona centrală a Oceanului Atlantic, a fost clasat în categoria 3, după ce a trecut sâmbătă seară în Insulele Azore. Înainte de a ajunge în Azore, Ophelia a fost clasat la categoria 2, însă după ce viteza vântului a crescut la 185 de kilometri pe oră a fost trecut la categoria 3 din 5. Totuşi, potrivit previziunilor, uraganul a trebui să scadă în intensitate şi să se transforme în furtună înainte de a ajunge în Irlanda.

Trecerea uraganului Ophelia prin Irlanda vine la 30 de ani după "Marea furtună" din 1987, soldată cu 18 morţi. Ophelia este al 10-lea uragan format în Atlantic de la începutul anului.

Vizualizări: 2,178

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: