Zece martiri din Gorj, comemorați la Drobeta Turnu Severin

Un eveniment evocator, dedicat eroilor martiri gorjeni ce au făcut parte din grupul partizanilor condus de învățătorul gorjean Victor Popescu și care au fost executați în anul 1917 de armata germană, a avut loc marți, 11 iulie, la Drobeta Turnu Severin.

La inițiativa urmașilor celor zece martiri gorjeni, a fost dezvelită o placă comemorativă pe care sunt inscripționate numele acestora, așa cum au fost menționați într-o consemnare istorică, pe care redăm:             

”Comandatura de Etapă 22

Turnu Severin la 11 iulie 1917

Încunoștințare

Prin sentința Consiliului de Război a Comandaturei de Etapă Nr. 22 din 8 iulie 1917, au fost osândiți la moarte pentru trădare în timp de război:

1.    Notarul Constantin Cojocaru din Negomiru,

2.    Moșierul Mihai Cernăianu din Horăști,

3.    Învățătorul Nicolae Popescu din Covrigi,

4.    Plugarul Stancu Croitoru din Grozești,

5.    Plugarul Tudor Ungureanu din Grozești,

6.    Plugarul Nicolae Marcu din Dragotești,

7.    Plugarul Ilie Giumanca din Grozești,

8.    Plugarul Ion Norocea din Bolboși,

9.    Primarul Petre Vâlceanu din Bolboși,

10. Notarul Ion Brăescu din Bolboși.

Această sentință a fost confirmată de Dl. Comandant pe ziua de 10 iulie 1917

Sentința a fost astăzi executată

(SS) Von Kusenberg ”

Au fost depuse jerbe de flori din partea oficialităților județului Mehedinți și autorităților publice județene și locale din Gorj, arată un comunicat al Consiliului Județean Gorj.

Alături de primarul Municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, și  subprefectul județului Mehedinți, Andrei Stănișoară, din partea Gorjului au fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor, primarul comunei Negomir, Tudor Oiță, precum și fostul edil al comunei gorjene.  

Organizatorii manifestării  și-au propus ca, pe viitor, să fie ridicat și un monument, în același loc unde, în anul 1917, a avut loc execuția grupului de partizani, arată comunicatul de presă. (A.A.)

Galerie foto




Vizualizări: 1,515

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: