A înotat mii de kilometri să se întoarcă acasă, în România

Bucurie fără margini pentru bibliotecarul din Petroșani pornit într-o aventură pe care nimeni nu a mai încercat-o până acum. „Crăișorul apelor”, după cum a fost botezat de jurnaliști, pentru că îl cheamă Avram Iancu, la fel ca pe „Crăișorul munților”, este de luni pe teritoriu românesc deși, oficial, de abia marți la prânz va trece prin vama de la Moldova Nouă pentru a fi oficial sub jurisdicția autorităților române.

La sfârșitul săptămânii trecute sportivul a lăsat în urmă și cea de-a patra capitală pe care Dunărea o străbate, Belgradul, și a pornit cu având spre România dorința sa fiind aceea de a ajunge cât mai repede pe teritoriul „patriei mamă”. În capitala Serbiei temerarul din Valea Jiului a fost întâmpinat nu doar de jurnaliști interesați de aventura sa, ci și de Mihaela Osorio, însărcinat cu afaceri al Ambasadei României, care a înotat alături de el în Dunăre circa 3 kilometri. Au urmat apoi furtuni torențiale, care l-au obligat pe Iancu să iasă la mal și să se recunoască nevoit să stea pe uscat până când vremea se îndreaptă.

Visul cel mare al sportivului se va împlini însă marți la prânz, când va ajunge la Moldova Nouă, luni el trecând deja de Baziaș, locul în care Dunărea intră în România. Aici nu există însă un punct vamal și, ca urmare, Iancu a fost nevoit să rămână încă o noapte pe teritoriul sârbesc, după care, marți dimineața, va porni înot spre vama românească de la Moldova Nouă.

„Anunț important!
Pentru toți compatrioții care m-au contactat și s-au arătat interesați de intrarea mea în țară, mulțumindu-vă pentru interesul acordat, vă informez următoarele: Nu voi putea atinge pământul românesc în dreptul localității Baziaș deoarece este ILEGAL! Trebuie să fac ieșirea din Serbia, la vama de la Veliko Grădiștea, care este la vreo 10 km în aval de Baziaș, pe partea dreaptă. Doar după ce fac ieșirea din Serbia am voie să ating pământul patriei mamă, în dreptul localității Moldova Nouă, unde voi și face intrarea oficială în țară, prin intermediul vămii de acolo. Mâine seară (n.r. – luni) voi ajunge la Veliko Grădiștea, unde voi înnopta, iar marți dimineața între ora 11 și 12 voi ajunge la Moldova Nouă. Așadar, pentru toți cei interesați, voi atinge pământul românesc, marți între ora 11 și 12.
Vă mulțumesc anticipat tuturor celor care veți fi prezenți acolo. Doamne ajută!”, a scris Iancu pe contul său de Facebook pentru toți cei interesați de intrarea sa în România.

Bibliotecarul din Petroșani a pornit pe 20 iunie într-o călătorie inedită, aceea de a traversa înot Dunărea de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră fără nici un fel de costum de protecție. Călătoria a fost inspirată de romanul „Pilotul de pe Dunăre”, al lui Jules Verne, al cărui erou străbate lungimea fluviului în 60 de zile. Iancu își propusese și el ca pe 20 august să fie la Sulina, dar furtunile pe care a trebuit să le înfrunte în deplasarea sa i-au dat peste cap planurile. Dacă își duce însă la bun sfârșit proiectul, e devine primul om care reușește să traverseze cei 2860 de kilometri ai fluviului fără costum de neopren. Până acum Iancu a străbătut circa 2000 de kilometri, reușind să parcurgă în unele zile și peste 50 de kilometri, efortul făcut de el fiind unul deosebit.

Vizualizări: 2,052

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: