Aventură pe munte. Şi-au dat foc la haine să scape de animalele sălbatice!

Noapte de coşmar pentru cinci gorjeni plecați în excursie pe munte. Cei cinci și-au propus duminică după-amiază să ajungă pe Vârful Parângul Mare, lucru pe care l-au şi reuşit, cel mai greu fiindu-le însă acestora la coborâre. Așa cum se întâmplă de multe ori în asemenea situaţii, turiștii nu și-au dat seama decât când era prea târziu că îi va prinde întunericul, evident ei rătăcind și poteca.

Urletele lupilor şi întâlnirea cu animale sălbatice care îşi făceau simţită prezenţa i-a determinat pe turişti să sune la 112 şi să ceară ajutorul salvamontiştilor. Apelul a fost formulat chiar în timpul disputării finalei Campionatului European de Fotbal, cei de pe munte fiind şi ei suporteri interesaţi să vadă meciul respectiv.
O echipă a Salvamont Gorj a pornit în căutarea lor, turiștii fiind sfătuiți să folosească pe rând lanternele pe care le aveau cu ei, pentru a nu descărca bateriile acestora în același timp. Cei rătăciți au fost sfătuiți și să facă focul, dacă au cu ce, pentru a ține la distanță animalele sălbatice. Spre ghinionul lor, pădurea era destul de departe şi, atunci, unii dintre ei au decis să își sacrifice hainele cu care erau îmbrăcaţi pentru a putea semnaliza zona și a deveni vizibili pentru salvamontişti. Echipa condusă de Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj, a reușit astfel să ajungă în timp util la cei cinci rătăciți, chiar dacă unii dintre ei, pentru a-și salva viața, și-au dat foc la haine.
„Turiștii au fost găsiți de salvamontiști pe una din culmile ce coboară din vârf către Sud, la o altitudine de circa 2000 de metri, fără probleme de sănătate, doar într-o stare de panică datorată nopţii şi animalelor sălbatice pe care au încercat să le ţină la distanţă făcând un foc cu hainele de schimb. Chiar dacă nu şi-au planificat foarte bine timpii excursiei, trebuie felicitați că au rămas împreună, şi-au menţinut moralul şi au ştiut ce să facă ca să alunge animalele şi să îşi semnalizeze corect poziţia pe munte şi astfel să fie găsiţi rapid de salvamontişti”, a declarat Sabin Cornoiu.
Cei cinci au fost coborâţi cu ambulanţa Serviciului public judeţean Salvamont Gorj până în zona văii Sunătoarea, unde îşi aveau maşinile, după o acţiune care a durat patru ore şi care s-a încheiat luni dimineaţa în jurul orei 3.30.

Vizualizări: 1,772

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: