Câine turbat, împuşcat de paznicul Carierei Roşia

Focar de rabie în Fărcăşeşti! Un bărbat din localitate a fost muşcat de un câine turbat. Autorităţile sunt acum în alertă, dat fiind faptul că animalul ar fi putut intra în contact şi cu orătăniile din gospodăriile localnicilor. Este al doilea focar înregistrat de la începutul anului, primul a fost diagnosticat la o vulpe în satul Poieniţa din Bustuchin.

Focarul de rabie a fost depistat în zona haldei din satul Roşia Jiu, comuna Fărcăşeşti. Un maidanez turbat a fost găsit de un paznic. Acesta observând că animalul se comporta anormal a chemat medicul veterinar din localitate care a concluzionat că animalul suferă de rabie. După consultarea cu medicul, paznicul a ucis câinele imediat. În urma analizelor amănunţite făcute în laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare s-a constatat că este într-adevăr vorba de rabie. “Ancheta epidemiologică  preliminară a relevant faptul că animalul trăia în apropierea exploatării miniere, unde a avut posibilitatea de a intra în contact cu animale sălbatice, în special vulpi, fiind posibila sursă de infecţie, manifestând semne nervoase ce puteau fi atribuite rabiei. S-a diagnosticat rabia şi au fost instituite măsurile sanitare veterinare specifice bolii”, a declarat  directorul DSVSA Gorj, Ion Iliuţă.

În perioada imediat următoare, medicii veterinari vor verifica starea de sănătate a animalelor din gospodăriile cetăţenilor din Fărcăşeşti.

Bărbat, posibil infectat cu rabie

Încă de mic, câinele a fost îngrijit de un localnic. Se pare că omul a fost muşcat de animalul turbat. Reprezentanţii DSVSA Gorj au încercat să îl convingă pe bărbat să meargă să se vaccineze. “Eu am informaţia că cetăţeanul care a venit în contact cu câinele, cel care i-a dat de mâncare încă de când era mic, a fost muşcat de picior, prin pantaloni. Foarte greu l-am determinat să meargă să se vaccineze. Sper că a făcut acest lucru”, a comentat Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj.

Şapte localităţi, puse în alertă

Primăriile din Mătăsari, Câlnic, Bâlteni, Negomir, Urdari şi Rovinari, precum şi cea din Fărcăşeşti, au fost înştiinţate că în zonă a fost descoperit un focar de rabie. Direcţia Silvică şi Asociaţia Pescarilor şi Vânătorilor Sportivi au fost şi ele atenţionate să nu organizeze partide de vânătoare în zonă în următoarea perioadă. 

La Urdari autorităţile locale intenţionează să lipească afişe prin sate pentru a înştiinţa cetăţenii despre posibilitatea infecţiei cu rabie. „Am primit înştiinţare în legătură cu cazul de rabie de la Fărcăşeşti. Cred că la noi nu este cazul, e departe de noi. Suntem la 10-12 km distanţă, dar vom pune afişe şi vom anunţa oamenii despre cum se manifestă boala şi ce trebuie să facă în cazul în care vor constata că animalele sunt infectate”, a precizat  Mihai Calotă, primarul din Urdari.

RECOMANDĂRI

Toţi deţinătorii de animale trebuie să ia măsuri de evitare a contactului cu animalele sălbatice care constituie sursa de infecţie pentru transmiterea rabiei şi să anunţe imediat medicul veterinar, lucrătorii de la poliţie sau primărie despre orice modificare a comportamentului animalelor domestice şi sălbatice precum agresivitate excesivă, salivaţie abundentă, hidrofobie sau dromomanie.

Vizualizări: 243

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: