Cariera Rovinari va funcţiona cu doar două utilaje

Activitatea de minerit din Complexul Energetic Oltenia va fi redimensionată, de la anul, cererea de cărbune fiind redusă, dar şi pentru că tot mai multe unităţi nu mai au front de lucru, deşi au rezervă de lignit. Primele măsuri vor fi luate Cariera Rovinari Est, spune sindicalistul Dan Pîrvulescu.

Ministerul Energiei a întocmit un raport pe zona de lignit în care anticipează şi durata de viaţă a carierelor, dar stabileşte şi câteva măsuri. Se vorbeşte despre închiderea Carierei Husnicioara în 2016, însă procedura nu a fost demarată, dar şi despre alte două cariere din CEO. „Din analiza proiecţiei producţiei de cărbune în perioada 2016-2030, se constată: Cariera Husnicioara îşi încetează activitatea la sfârşitul semestrului I 2016, ca urmare a faptului că este un furnizor captiv pentru un singur beneficiar RAAN Drobeta Turnu Severin, care datorită dificultăţilor financiare este în prezent în insolvenţă cu şanse minime de redresare. Cariera Rovinari începând cu anul 2019 îşi încetează activitatea datorită epuizării zăcământului. Cariera Peşteana începând cu anul 2023 îşi încetează activitatea datorită epuizării zăcământului“, se arată în raportul Ministerului, termenul fiind deja depăşit în privinţa Carierei Husnicioara.

Blocajul le prelungeşte durata de viaţă
Sindicalistul Dan Pîrvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), a declarat că durata de viaţă a unei cariere, anticipată de minister, nu poate fi sigură, dat fiind că unele dau mai mult cărbune decât prognozaseră, iar rezerva se termină mai repede, iar altele nu. De asemenea, ţinând seama că aproape toate sunt blocate sau au puţine utilaje în funcţiune, durata de viaţă a crescut. „Cam toate carierele mari sunt blocate. Durata de viaţă la fiecare carieră este dată şi de o producţie relativ stabilă. În momentul în care noi ajungem cu Roşia de la 4 milioane la 2 milioane de tone nu mai e aceeaşi durată de viaţă. Sunt situaţii în care unele cariere au fost programate să funcţioneze la 5 zile, dar funcţionează la 7 şi automat îşi consumă rezerva şi vor avea o durată de viaţă mai mică. La Peşteana au calculat la 2021-2022 se epuizează perimetrul. Acum va depinde de funcţionare“, a declarat acesta.
El a mai spus că are informaţii că Rovinari Est, o carieră ce cuprinde perimetrele Poiana şi Gârla, vor fi redimensionate de la anul rămânând cu două utilaje din patru. „Rovinari de la anul, din toamnă, va rămâne cu două excavatoare şi prin 2019 vor termina perimetrul. Iar atunci când vor rămâne cu două excavatoare va avea un cost foarte mic, personal redus, cheltuieli de la cinci la două utilaje. În momentul de faţă sunt patru utilaje în funcţie. Cred că sunt undeva spre 500 de angajaţi“, a menţionat acesta.

Vizualizări: 5,066

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: