Ce este vertijul și cum poate fi tratat?

Te-ai confruntat vreodată cu o senzație de amețeală aparent ciudată, în care simți că lumea se învârte în jurul tău? Corpul poate experimenta diverse senzații ciudate, însă vertijul este cu siguranță una dintre cele mai tulburătoare. Apare atunci când te aștepți mai puțin și devine neplăcută când este însoțit de greață, transpirații excesive sau anxietate. Ce este mai exact vertijul și cum poate fi tratat? Descoperă în cele ce urmează.

Ce este vertijul și ce anume îl cauzează?

Vertijul reprezintă o tulburare a sistemului vestibular, caracterizată printr-o senzație ireală de mișcare a corpului sau mediului înconjurător. În termeni simpli, vertijul este un tip de amețeală, descrisă prin pierderea echilibrului sau instabilității. Se poate agrava la întoarcerea poziției corpului sau mișcări bruște ale capului. Cel mai adesea, apare ca urmare ale anumitor probleme la nivelul urechii interne sau sistemului nervos central. În ureche, există mici granule, numite otoliţi, responsabile pentru menținerea și controlul echilibrului. Când aceste granule se deplasează din loc, apare vertijul. Alte cauze care contribuie la apariția acestei tulburări, sunt stresul, anxietatea, migrene, răni la nivelul capului, infecții, tumori cerebrale sau boli neurologice.

Ce simptome prezintă?

Oamenii de știință au identificat mai multe tipuri de vertij, fiecare cu simptome caracteristice. Cu toate acestea, simptomele generale se caracterizează printr-o senzație de balansare, greață și vărsături, pierderea echilibrului dar și dificultăți în coordonarea mișcărilor și tulburări de auz și văz. Anumite persoane experimentează inclusiv stări de slăbiciune, palpitații, respirații superficiale, transpirații excesive, mișcarea ritmică a ochilor și senzații de leșin.

Cum se tratează vertijul?

Tratamentul pentru vertij este influențat de tipul de vertij și factorii care determină această patologie. Adesea, medicii recomandă tratamentul medicamentos pentru reducerea simptomelor, dar și terapia fizică ce are ca scop îmbunătățirea coordonării echilibrului. Un tratament revoluționar, non-invaziv și eficient, îl reprezintă terapia prin neurofeedback Plus. Acest tip de terapie vizează optimizarea activității bioelectrice cerebrale, ameliorând în cele din urmă simptomele vertijului. Utilizează stimuli auditivi și vizuali sau terapia cu lumină pentru a aborda cauzele psiho-emoționale ale vertijului. Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este o altă soluție eficientă, ghidând persoanele cu vertij pentru a identifica gândurile și comportamentele negative asociate acestei patologii. În combinație cu Neurofeedback Plus, sub îndrumarea specialistului, oferă rezultate remarcabile. 

În anumite cazuri, administrarea unor vitamine, precum vitamina D, B12, C, și adoptarea unui stil de viață activ prin exerciții fizice ce implică îmbunătățirea echilibrului, pot fi de ajutor în ameliorarea simptomelor.

Deși este o experiență neplăcută, există diverse opțiuni de tratament și strategii pentru gestionarea vertijului. Dacă te confrunți des cu astfel de situații, este important să apelezi la un medic pentru a determina cauza exactă și a stabili metoda de tratament potrivită. Acordă atenție stilului de viață și evită suprasolicitarea și mișcările bruște. Menținându-ți echilibrul, îți vei îmbunătăți calitatea vieții și învinge în cele din urmă această afecțiune debilitantă.

Vizualizări: 1,856

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: