CEO va investi milioane de euro la Brăila

Sindicatul Mine Energie Jilț dezvăluie care a fost întrebarea care l-a pus în dificultate vineri pe ministrul Energiei, Toma Petcu, la întâlnirea de la sediul Complexului Energetic Oltenia. Liderii de sindicat au vrut să afle dacă banii companiei vor fi investiți pentru punerea în funcțiune a grupurilor pe gaz de la Brăila, cumpărate pe bani grei de CEO acum câțiva ani, dar care nu au funcționat niciodată.

„În urma discuțiilor purtate la întâlnirea cu ministrul Energiei, Toma Petcu, am sesizat o neliniște majoră când acesta a fost întrebat dacă are în plan să investească pentru a pune în funcțiune centrala de la Chișcani, județul Brăila. Răspunsul a fost unul evaziv și precipitat, în care susținea că investiția s-ar ridica la 5 milioane de euro și totul ar fi în regulă. Anii trecuți se vorbea că punerea în funcțiune a centralei pe gaz de la Chișcani ar avea un cost de 20-30 milioane de euro”, au scris sindicaliștii de la Jilț pe pagina de Facebook.

CE Oltenia a preluat termocentrala din Chișcani în 2013, ștergând datorii ale Electrocentrale Grup de 6,4 milioane de euro, făcând în plus o plată de 1,8 milioane de euro. Totul pentru o termocentrală care nu a produs nimic în patru ani, doar a consumat bani cu salariile celor 280 de angajați, cu paza etc. 

Centrala nu este funcțională în momentul de față, dar Ministerul Energiei caută noi capacități de producție, după ce s-a constatat că prețul la energie a crescut foarte mult pe bursă. Sindicaliștii cred însă că decizia este una politică, premierul Tudose fiind din Brăila. „Supărarea acestuia s-a văzut în momentul in care i s-a spus că din Gorj s-au tot scos bani şi că avem nevoie de investiții în instalațiile şi utilajele CEO care produc în acest moment şi nu în Brăila, județul prim ministrului Tudose. Se pare că ministerul energiei ar dori s-o pună de-o afacere, făcând tot posibilul să bage mâna in buzunarul petecit al companiei, vrând să-i facă pe plac șefului său de guvern”, arată Sindicatul Mine Energie Jilț.

Fondul Proprietatea încearcă de patru ani să anuleze tranzacția prin care CE Oltenia a preluat grupurile de la Chișcani, considerând că a fost o formă de ajutor de stat. Procesul a ajuns și pe masa Curții de Justiție a Uniunii Europene, care s-a pronunțat în cauză în luna mai 2017. Potrivit curții europene, instanța din România va decide dacă a fost vorba de ajutor de stat, ținând seama se o serie de criterii.

Vizualizări: 3,595

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: