Cum se combate insomnia cauzată de zilele caniculare

Canicula nu ne afectează doar pe parcursul zilei ci chiar și în timpul nopții când temperaturile nu mai scad sub 20 de grade. Specialiștii spun că dacă temperatura este prea ridicată poate apărea și insomnia. 

Experții recomandă o temperatura de 18-19 grade Celsius pentru dormitor și ne sfătuiesc să respectăm programul de somn în funcție de vârstă. Dacă un nou născut are nevoie de 14-17 ore de somn, un adult trebuie să doarmă 8-9 ore pe noapte pentru a evita problemele cu sănătatea care pot decurge din cauza insomniilor. Atât timp cât oferim organismului posibilitatea să se relaxeze vom putea învinge starea de insomnie. 

În dereglarea igienei somnului este implicată dereglarea hormonală, dacă adrenalina și cortizolul care sunt implicați în formarea stresului sunt ridicați corpul nostru este activat să nu mai producă melatonină, hormonul somnului. Acea stare de bine nu vine și corpul este agitat. Câteva sfaturi importante ar fi următoarele: să încercăm să nu depășim ora 23.30 -12.00 pentru că atunci se reglează, se produce melatonina, să nu facem seara sport, preferabil ar fi până în ora 20.00, după această oră se dereglează iar hormonii liniștitori și se produce multă adrenalină.

Mesele copioase și mai ales pe căldură nu sunt deloc favorabile, chiar am putea mânca ultima dată la 19.30 – 20.00. Nerecomandabil iar este să mâncăm foarte multe fructe, crezând că sunt un ambient liniștitor al somnului, din contră se produce fructoză, care este responsabilă pentru o dereglare a glicemiei. Pancreasul produce noaptea insulină și este obosit, chiar dacă nu avem diabet.  Un ceai plăcut, de valeriană sau de tei, ajută foarte mult.

Un alt aspect important este ceea ce vedem înainte de a încerca să adormim. Indiferent de conținut, factorul vizual este extrem de important și poate influența starea de spirit ducând la un somn agitat. Este de preferat să renunțăm la a sta pe telefon sau în fața oricărui ecran, chiar dacă ceea ce vedem nu ne sperie sau ne dă falsa idee că ne relaxează.

Vizualizări: 891

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: