Cum se taie trandafirii cățărători primăvara!

Indiferent dacă trandafirii cățărători sunt cultivați pe un perete, gard, spalier, stâlp sau arcade, este recomandat să-i tai în fiecare an. Trandafirii tăi te vor răsplăti cu creștere robustă și cu mai multe flori.

Cel mai bine este să tăiați trandafirii cățărători la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, chiar înainte sau când mugurii de frunze încep să se umfle și să înceapă să crească. Lunile februarie dace e o iarnă caldă, sau martie dacă nu mai e îngheț, sunt ideale pentru a tăia trandafirii.

Majoritatea trandafirilor cățărători înfloresc de cel puțin două ori în fiecare sezon de vegetație: mai întâi pe ramurile mai vechi și apoi pe creșterea sezonului curent. Tunderea lor în timp ce sunt latenți, va încuraja o mulțime de flori să își facă apariția la sfârșit de sezon. 

Pentru început se îndepărtează orice ramuri bolnave, rănite sau rupte, tăindu-le la nivelul cu problema respectivă.

Pentru a tăia un trandafir cățărător, trebuie mai întâi să identificați cele mai bune tulpini principale. Dar nu le tăiați, deoarece ele dau plantei înălțimea, permițându-i să se cațere. Odată ce trandafirul a dezvoltat tulpini principale robuste, selectați-le pe cele mai bune 4-6 și tăiați orice alte tije concurente care se încrucișează una peste alta, sunt mici și subțiri sau cresc în direcția opusă modului în care doriți să direcționații trandafirul. 

Cel mai bine este să îndepărtați tulpinile slabe și subțiri, deoarece acestea nu vor putea susține greutatea florilor vara.

Odată ce trandafirul are patru - cinci ani, îndepărtați tulpinile vechi – una pe an – spre partea de jos a trandafirului.

Când tulpinile principale devin foarte vechi, groase și lemnoase, cel mai bine este să le îndepărtați și să începeți să antrenați tulpini principale noi mai tinere și mai flexibile. Se recomandă, de asemenea, tăierea oricăreia dintre ramurile laterale care cresc în jos sau în exterior.

Cel mai bine este să lăsați un trandafir cățărător netuns în primii doi până la trei ani de la plantare, pentru a permite plantei să dezvolte tulpini principale puternice. În primii câțiva ani tăiați doar ramurile moarte, bolnave sau rupte.

Galerie foto



Vizualizări: 4,573

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: