Ex-teroristul IRA cu afaceri în Gorj, anchetat pentru spălare de bani

Cornelius Michael Mc Fadden, irlandezul care are împreună cu un gorjean o firmă implicată în contracte cu fonduri publice, face obiectul unui dosar penal după ce un conaţional de-al său, fost partener de afaceri, a depus la Poliţie un denunţ împotriva sa. Reclamaţia vizează mai multe persoane, aflate în legătură directă sau indirectă în România cu fostul terorist IRA, printre acestea aflându-se şi avocatul Cătălin Crăciunescu, fiul vicepreşedintelui PNL Gorj, care spune însă că plângerea respectivă nu îi dă motive de îngrijorare.

Informaţiile despre ancheta care îl vizează pe irlandez au fost făcute publice de către cotidianul Evenimentul Zilei, cel care a publicat săptămâna trecută un amplu articol despre afacerile derulate şi în Gorj de către fostul terorist IRA, Cornelius Michael Mc Fadden. Acesta a executat în Regatul Unit o pedeapsă de 15 ani, între timp a fost şi reabilitat şi s-a apucat de afaceri în România, Gorjul fiind o zonă propice pentru el, mai ales că asociatul său într-una din firme este Vasile Drăgulescu, născut la Târgu Cărbuneşti în 1971. Cei doi au firma Conrom, despre ale cărei contracte Pandurul a relatat deja, noutatea reprezentând-o acum plângerea depusă la Poliţie de către Oliver Patrick Cadogan, asociat în Gempat Proprietăţi cu un alt irlandez, Eoin Cooke, cel din urmă numindu-l pe Mc Fadden reprezentant al său în compania amintită la o şedinţă la care el nu mai avea timp să ajungă. La rândul lui, Cadogan este anchetat de Poliţia Română în trei dosare penale, în două fiind începută urmărirea penală, acesta fiind reclamat de Cooke pentru că şi-ar fi însuşit din fondurile companiei, fiind acuzat de delapidare şi folosirea cu rea credinţă a creditelor societăţii, de la care ar fi scos ilegal circa un milion de lei, pe care i-a folosit în interes personal, unele expertize indicând un prejudiciu de câteva ori mai mare.

          Irlandezii au luat însă „boala reclamaţiilor” de la gorjeni şi s-au reclamat unii pe alţii până când acum fiecare a ajuns să dea cu subsemnatul pe la Poliţie, anchetele derulându-se la Bucureşti. Cadogan îl reclamă în plângerea sa şi pe avocatul Cătălin Crăciunescu, fiul vicepreşedintelui PNL Gorj Ion Crăciunescu, consilier judeţean şi naş al lui Gabriel Predescu, un alt apropiat al lui Mc Fadden. Predescu, gorjean de loc, a fost şi el reclamat de către Cadogan, irlandezul fiind mult mai supărat pe foştii săi parteneri Mc Fadden şi Cooke, despre care susţine, într-un „Denunţ” înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, că cei doi „au început să folosească fondurile Gempat în scopuri contrare intereselor acesteia: au încheiat contracte cu firme inexistente, la preţuri fictive, pentru servicii nelivrate, mult peste preţul pieţei, cu firme înfiinţate de asociaţii săi în infracţiuni, în scopul delapidării şi spălării banilor”. Aici este invocată o returnare de TVA de 600.000 de euro, Predescu fiind acuzat direct de către Cadogan că ar fi mituit funcţionari de la ANAF pentru ca returnarea să fie aprobată fără probleme.

Precizările avocatului Crăciunescu

În această plângere apare astfel şi Crăciunescu junior, care, la sfârşitul anului trecut a încasat de la Gempat circa 71.000 de lei pentru că a reprezentat firma în câteva zeci de procese, vreo 30 la număr, cu mize de ordinul milioanelor de euro. Crăciunescu conduce în capitală un cabinet de avocatură cu 10 avocaţi definitivi şi stagiari, printre clienţii reprezentaţi în instanţă aflându-se şi Gempat Proprietăţi, cea care a stârnit disputa dintre Cadogan şi Mc Fadden. Gorjeanul neagă o apropiere prea mare de Mc Fadden şi neagă şi vreo eventuală influenţă pe care tatăl său, în calitate de consilier judeţean, ar fi avut-o în câştigarea de către Conrom a contractelor cu autorităţile din Gorj.

          „L-am reprezentat acum ceva ani pe Cornelius Mc Fadden într-un dosar penal la Braşov, în care acesta avea calitatea de mandatar al unor persoane irlandeze pe care eu le reprezentam, dar nu era vorba despre persoana sa. Pentru mine Gempat Proprietăţi, care se presupune că ar fi în sfera de influenţă a lui Mc Fadden, este un simplu client pe care îl consiliez din 2008 şi pentru care am avut şi am peste 30 de dosare şi pe care în mare măsură le-am şi câştigat în instanţă, inclusiv cele cu privire la spălarea de bani, etc. Eu nu am făcut acte de comerţ sau asocieri cu dl Mc Fadden sau persoane din sfera acestuia de influenţă şi nici nu sunt  "locotenent" sau "omul" acestuia în niciun fel şi nici nu intenţionez, excepţie făcând calitatea mea de avocat pentru orice persoană interesată”, declară Crăciunescu, care menţionează că nici implicarea sa în denunţul depus de Cadogan nu îi creează vreo problemă, el spunând că la finalul anchetei va putea proba că nu are nicio vinovăţie.

Vizualizări: 753

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: