Fostul primar din Tismana explică afacerea penală cu trandafiri

Ion Luculescu nu consideră că are vreo vină sau că proiectele cu finanțare europeană în care a fost implicat s-ar fi derulat ilegal, după ce procurorii DNA l-au acuzat că a obținut ilegal fonduri europene pentru a înființa culturi de trandafir.

Fostul primar de la Tismana spune că, din punctul său de vedere, totul s-a derulat legal. Își bazează afirmațiile pe controalele pe care le-a primit înainte de a-i fi virate sumele de bani nerambursabile, deși anchetatorii susțin că proiectele sale și ale rudelor sale s-au derulat cu ajutorul a zeci de hârtii falsificate. Așa s-ar fi creat un prejudiciu de aproape 700.000 de lei, pagubă însă pe care Luculescu nu o recunoaște.

„Sunt procese pe cale civilă până la Înalta Curte de Casație și Justiție și dacă acolo s-a câștigat și ni s-a dat dreptate vă dați seama că alte probleme nu pot fi. Cele de natură penală se vor clarifica, dar nu sunt probleme. Sunt doar invențiile unora. În 2013 un domn Vasile Popescu, pe care nu l-a mai găsit nimeni niciodată, a făcut o sesizare și așa au venit în control organele în drept. L-au căutat și pe el, nu l-au găsit, dar de atunci se tot perpetuează tot felul de invenții. Au trecut înainte tot felul de comisii, au verificat tot ce au dorit și nu au fost probleme”, spune fostul primar. Afacerea sa cu trandafiri, deși putea să miroase a mulți bani, e acum una care i-a adus acestuia o grămadă de necazuri. De trandafiri s-a ales praful, pe terenul unde ar fi trebuit să fie cultura existând acum doar buruieni. „Proiectele s-au derulat acum 9 ani, s-au încheiat în urmă cu cinci ani, iar plantele au și ele o durată a lor de viață. Acum, după atâția ani, vin anchetele și procesele. O să lămurim lucrurile la instanță și vă veți convinge că totul a fost în regulă”, mai spune Luculescu.

Fostul primar face parte dintr-un lot de 21 de inculpați trimiși în judecată de DNA, o parte dintre aceștia fiind rude apropiate ale fostului primar. Restul sunt în principal funcționari de la AFIR Gorj, agenția care a preluat dosarele cu finanțare nerambursabilă. Agenția nu a explicat ce se va întâmpla cu angajații săi care au probleme penale pentru următorii ani, directorul Gheorghe Cocină declarând că doar conducerea centrală poate clarifica lucrurile și doar după ce procurorii vor informa oficial instituția despre finalizarea cercetărilor. Oricum, până la pronunțarea unei sentințe finale nimeni nu va avea vreo problemă, dar instituția în sine va fi privită de acum încolo cu multă suspiciune din partea celor care vor dori să acceseze fonduri nerambursabile și vor ști că dosarele le sunt preluate de persoane trimise în judecată de DNA.

Galerie foto



Vizualizări: 3,815

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: