Lefurile gorjenilor cu funcții în București

Câțiva actuali sau foști politicieni de la nivel de județ au reușit în ultimul an să prindă la București posturi destul de bine plătite la diverse instituții de stat, declarațiile de avere ale acestora arătând că statul îi plătea bine pe unii angajați ai săi chiar și înainte de a intra în vigoare mult trâmbițatele majorări salariale din acest an. Declarațiile de avere arată că Andrei Maioreanu, Adrian Gorun sau Claudiu Preoteasa, de exemplu, au avut în 2016 venituri pe care mulți alți bugetari nu le vor strânge în ani de zile de acum încolo, chiar și după majorarea lefurilor.

Secretarul de stat din Ministerul Energiei, Andrei Maioreanu, a câștigat anul trecut, ca director tehnic la Hidroserv SA, peste 83.000 de lei. Acesta a fost și membru în Consiliul de Administrație al Cuprumin SA Abrud, calitate în care a încasat în 2016 aproape 15.000 de lei. La suma respectivă se mai adaugă alți aproape 8000 de lei luați pentru că a fost consilier județean până la numirea în funcția de la București. Soția politicianului lucrează și ea în cadrul Hidroelectrica, având venituri salariale totale de aproape 60.000 de lei. În aceste condiții, Maioreanu a făcut anul acesta un împrumut de tip CAR în valoare de 50.000 de lei. Banii trebuie rambursați până în 2019, an în care secretarul de stat mai are de rambursat un împrumut tot de tip CAR, de 25.000 de lei. La aceste sume se mai adaugă trei carduri de credit pe care politicianul le are la tot atâtea bănci și care îi asigură circa 55.000 de lei.

Un alt gorjean cu funcție la București este Adrian Gorun, care este secretar general al Comisiei Naționale de Prognoză. Declarația de avere a acestuia arată că anul trecut a avut un venit net în această funcție de peste 122.000 de lei. La suma respectivă se mai adaugă peste 105.000 lei încasați ca profesor universitar și președinte al Senatului la Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Adrian Gorun are, în schimb, de anul trecut, o descoperire pe card de 40.000 de lei, achitarea sumei nepărând să fie o problemă pentru secretarul general al CNP.

Cu venituri la fel de frumoase se poate lăuda și Claudiu Preoteasa, director general adjunct la Teletrans, o societate din cadrul Transelectrica prea puțin cunoscută pe piață. Veniturile sale în funcția respectivă au fost de peste 134.000 de lei, la care se adaugă încă 20.000 de lei obținuți de la o firmă la care a fost angajat până să ajungă în postul de conducere de la Teletrans. Soția acestuia, funcționar la Ministerul Fondurilor Europene, a avut venituri de peste 107.000 lei. Claudiu Preoteasa a mai câștigat peste 27.000 de lei și din închirierea unui apartament, dar și 740 de lei ca dividende pentru acțiunile pe care le deține la diverse companii.

Și Eugen Davidoiu, numit anul acesta șef la Tarom, are acțiuni de peste 33.000 de lei la Electrica SA, dar compania de stat pare să nu îi fi dat acestuia nici un fel de dividende pentru că declarația de avere a sa nu consemnează nimic în acest sens.  Davidoiu a fost anterior șef la Electrica Serv SA, veniturile sale fiind de peste 55.000 de lei. Culmea este că și soția sa a lucrat în aceeași unitate de stat și a avut venituri mai mari decât ale directorului general, respectiv de peste 83.000 de lei. La aceste sume se mai adaugă și aproape 30.000 de lei pe care șeful TAROM îi primește de la Autoritatea Națională de Restituire a Proprietăților drept „eșalonare plată” pentru casa părintească.

Un alt gorjean ajuns în funcții importante la București este fostul prefect Ion Claudiu Teodorescu. Funcția de secretar general al Guvernului i-a adus acestuia venituri anul trecut în cuantum de 55.000 de lei, în timp ce soția sa a câștigat de la Autoritatea Electorală Permanentă aproape 62.000 de lei. La suma respectivă se mai adaugă circa 10.000 de lei încasați prin implicarea în organizarea alegerilor parlamentare și locale de anul trecut ca membru în Biroul Electoral Județean Gorj, soția secretarului general din Ministerul Justiției fiind reprezentanta AEP la cele două ture de alegeri.

Vizualizări: 3,386

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: