Liderul SMEO, pus la zid. Ce provocare i-a lansat Manu Tomescu!

Scandalul claselor de salarizare acordate în octombrie 2015 salariaţilor CE Oltenia, pe alte criterii decât cele profesionale, continuă și astăzi. Deși un raport al Direcției de resurse umane din 2016 arăta că cel puțin o mie de persoane au primit ilegal clase de salarizare, nici până azi problema nu a fost rezolvată. Gabriel Căldărușe, liderul SMEO, a declarat la Tele 3 că raportul este o făcătură. Prin telefon a intervenit în emisiune sindicalistul Manu Tomescu. Acesta i-a lansat o provocare lui Căldărușe, dar liderul SMEO are și el o propunere pentru Tomescu.

Un raport făcut de CE Oltenia arăta că peste o mie de oameni au avut clasele de salarizare majorate, deși nu aveau cele mai mici salarii de pe meseria lor și nici nu aveau noi atribuții. S-a spus că aceste clase de salarizare au fost acordate de fostul director Laurenţiu Ciurel pe criterii politice sau sindicale. După invocarea acestui raport, primul care s-a enervat a fost liderul Gabriel Bălăceanu. „Daţi public inclusiv creșterea salarială a lui Bălăceanu, faceți o comparație cu câștigurile lui Golea la ora actuală. Văd că SMEO e capul răutăților. (..) Dacă l-am trădat pe Condescu și cei care și-au bătut joc de mișcarea sindicală, da am trădat, dar nu am trădat oamenii“, tuna și fulgera Bălăceanu la Tele 3. „Este o făcătură. Au făcut criterii după câteva luni după ce s-au dat aceste clase“, spune și Gabriel Căldărușe, liderul SMEO.

Provocarea claselor
Următoarele minute din emisiune arată totuși că sindicalismul din CE Oltenia este viciat, în sensul că toți liderii au beneficiat de privilegii, printr-o formă sau alta. Prin telefon a intrat o persoană care spunea că lucrează la Mentenanță. „Clase au luat la atelierul electric angajații SMEO care semnează condica și dorm prin barăci și oamenii care muncesc nu au luat. Au zis că se dau clase de la clasa 17 și s-au dat de la 22, 23. Știe domnul Căldărușe? Să vină și pe la Mentenanță, să vadă cum se muncește“. „Sincer, nu“, a răspuns încurcat Gabriel Căldărușe. Bărbatul a mai spus că sunt probleme cu echipamentul de protecție. „Au venit de la 56-58. Câți mineri poartă mărimea asta? S-au făcut tabele peste tabele și degeaba“.
În emisiune a intervenit și Manu Tomescu, lider de sindicat la Termocentrala Rovinari. El i-a lansat o provocare lui Gabriel Căldărușe. „Eu vreau să vă fac o provocare aici în direct. Dacă vă dau 10 lideri SMEO de la Rovinari care au luat clase și membrii lor cu clase mult mai mici nu au luat, vă dați demisia? Acceptaţi provocarea mea? Dacă nu-i aduc pe ăștia zece îmi dau demisia și nu mai auziți de mine niciodată“, a spus Manu Tomescu. „Și care este problema, dacă este lider...“, a spus Căldărușe. Discuția a mai continuat pe ton ridicat alte câteva minute. „Dacă-mi aduceți un lider de la SMEO care are clasa lui Doru Crăete, atunci îmi dau demisia. Pe ceilalți nu-i vedem. Vă arat că pe orice meserie un lider din SMEO nu atinge liderul din FNME. Nu vă convine provocarea asta?“, a întrebat Căldărușe „Cât are un muncitor de la Alimentare buncăr, cât are clasa? Cea mai mică. Clasa 10. Liderul lui de la SMEO a luat de la 30 la 30 și ceva clasă. Tot acolo. Cât are un ciurar, Concasare I? Are clasa 11. Iar liderul lui de la SMEO a luat de la 34“, i-a mai spus Manu Tomescu. „Vă consideraţi un mare revoluționar? Vă consideraţi un etalon? Haideți să ne păstrăm cumpătul, domnule Tomescu“, i-a mai spus liderul SMEO. „Eu sunt un sindicalist în salopetă, nu mă pot compara“, a Tomescu ironic.

Vizualizări: 2,919

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: