Primarul din Turburea, dator sute de milioane la SAPARD

Primarul localităţii Turburea, Ion Bârcă, a declarat că instituţia pe care o conduce nu a reuşit să mai obţină nici un proiect cu finanţare europeană după ce vechiul primar nu a respectat termenii unui contract cu SAPARD. Mai mult decât atât, Bârcă trebuie să înapoieze la SAPARD 800 de milioane de lei vechi pentru lucrările făcute la staţia de alimentare cu apă a comunei. Din această cauză, proiectul realizat pentru reabilitarea unor drumuri comunale a fost respins. De aceeaşi problemă s-a izbit şi fostul primar, Daniel Ursulescu. Problema de la SAPARD este „moştenită“ de la Teodor Iloiu. Bârcă are de gând să dea în judecată SAPARD.

Ion Bârcă plăteşte pentru greşelile făcute în mandatele trecute, de primarul Teodor Iloiu. Actualul primar trebuie să restituie suma de 800 de milioane de lei vechi la SAPARD pentru nişte lucrări nerealizate corect la staţia de alimentare cu apă a comunei Turburea. Valoare totală a lucrării a fost de 37 de miliarde de lei vechi. Chiar şi Daniel Ursulescu, primar înaintea lui Bărcă, a făcut nenumărate sesizări la SAPARD cu privire la faptul că o serie de lucrări au fost plătite şi neefectuate. În urma verificărilor s-a stabilit că pompele stradale nu există iar curentul a fost tras pe stâlpii vechi nicidecum pe sub pământ, aşa cum era specificat în proiect. „Totul a început în urmă cu aproximativ cinci ani, când era primar Teodor Iloiu. El a obţinut 37 de miliarde de lei de la SAPARD pentru executarea unei staţii pentru alimentare cu apă a comunei. Recepţia finală nu a fost făcută nici până acum deşi au trecut cinci ani. Apa din comună nici măcar nu ştiu dacă este potabilă. Primarul  dinaintea mea, Daniel Ursulescu, a sesizat aceste nereguli şi le-a semnalat celor de la SAPARD. După nenumărate sesizări, aceştia au venit în control şi au constatat că pompele stradale nu există deşi au fost plătite iar electricitatea s-a făcut pe vechii stâlpi deşi trebuia făcută pe sub pământ. Pentru aceste nereguli trebuie să restitui suma de 800 de milioane de lei vechi”, a spus Bărcă.

Iloiu nu se consideră vinovat

Ion Bârcă susţine că va contesta în instanţă această decizie pentru că un angajat de la SAPARD a semnat pentru aceste lucrări. Ion Bârcă consideră că vinovatul principal pentru această situaţie este Teodor Iloiu, primarul comunei Turburea în perioada în care s-au făcut lucrările. „Şi dacă aş vrea nu aş putea să restitui banii ăştia pentru că nu am cum. Este peste puterea mea. Eu am avut ghinionul să moştenesc aceste datorii de la vechii primari şi nu mi se pare normal să plătesc eu pentru greşelile altora. Ei ar trebui să şi le asume. În primul rând Teodor Iloiu, pentru că în mandatul lui s-au întâmplat toate. El şi cu dirigintele de şantier au semnat pentru aceste lucrări care s-au plătit şi nu s-au făcut. Mai mult decât atât, eu voi contesta în instanţă această hotărâre a SAPARD-ului pentru că aceste lucrări fictive au fost semnate şi de un reprezentant de la ei“. Primarul crede va câştiga pentru că unele dintre documente sunt semnate de un angajat al SAPARD. „Toate astea s-au făcut sub ochii celor de la SAPARD, ai dirigintelui de şantier şi a domnului Iloiu, care este direct răspunzător şi ar trebui să dea socoteală pentru ce a făcut“.

Contactat telefonic, Teodor Iloiu nu se consideră vinovat pentru aceste nereguli deşi ştia de existenţa lor. „Eu nu mă consider vinovat pentru nimic. Ce credeţi că dacă s-a făcut alimentarea cu apă în mandatul meu eu sunt vinovat pentru ce s-a întâmplat. Nu este adevărat. Într-adevăr, electricitatea nu s-a făcut aşa cum trebuia şi ştiam de acest lucru dar  nu am crezut că vor fi probleme iar pompele stradale s-au făcut dar au dispărut. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu ele, cine le-a luat dar au dispărut”, a spus Iloiu.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: