Primul serviciu de livrare cu drone din lume e funcţional

Compania Google a lansat în cursul acestei săptămâni proiectul "Wing/ Aripa"  care este primul serviciu de livrare cu ajutorul dronelor din lume. Acest serviciu inovativ a primit toate probările necesare în Australia, la nord de Canberra, unde a fost testat timp de un an şi jumătate, arată The Guardian. 

Pentru că în Australia distanţele dintre ferme şi marile oraşe sunt foarte mari, aprovizionarea făcându-se adesea cu elicopterul, un astfel de serviciu era absolut necesar, mai ales pentru servicii de primă urgenţă cum sunt cele medicale sau alimentare. Autoritatea aeronautică din Australia a aprobat proiectul de serviciu de livrare de alimente, băuturi şi medicamente iniţiat de Alphabet, compania în care a fost restructurat Google.

Timp de 18 luni s-au efectuat probe de livrări, iar autorităţile australiene au anunţat recent că sistemul de control al traficului, întreţinere şi pregătire a operatorilor de drone, ca şi planurile de acţiune au fost examinate şi că toate problemele legate de riscuri sunt acoperite. Concluzia a fost că serviciul nu pune în pericol nici oamenii de la sol, nici aeronavele. Aprobarea a fost acordată cu reguli stricte care stabilesc orele de funcţionare ale dronelor, doar în timpul zilei. Acestea nu au voie să treacă pe deasupra principalelor artere de circulaţie şi este prevăzută o distanţă minimă pe care trebuie să o păstreze faţă de oamenii de la sol.

Totuşi unele probleme există, pentru că în timpul probelor au fost înregistrate plângeri potrivit cărora sunetul făcut de micile aparate de zbor se putea auzi din casă. Serviciul va debuta cu o primă serie de 100 de adrese, care au fost alese înainte să se extindă în toată zona.

Compania estimează că, încă din acest stadiu, livrarea cu ajutorul dronelor ar putea adăuga un profit de 30 - 40 de milioane de dolari. Interesant e faptul că, deşi dronele nu sunt ieftine, totuşi livrarea cu ajutorul dronelor va aduce mari economii, pentru că reduce atât costurile de transport, cât şi emisiile de carbon. Aparatele sunt capabile să livreze mai mult de un sfert din comenzile de mâncare şi până la 6% din cumpărăturile făcute în zona capitalei australiene până în 2030.

Vizualizări: 1,813

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: