Puşcărie pentru că avea la lucru ciobani fără carte de muncă

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM ) Gorj a depistat ieri dimineaţă un al doilea angajator care riscă închisoare de la un an la doi ani pentru că avea angajaţi fără forme legale. Potrivit inspectorului şef al ITM Gorj, George Romanescu, ieri dimineaţă au fost verificate 16 stâne de oi în cadrul căror au fost identificate nu mai puţin de 30 de ciobani fără carte de muncă. Cert este că şi amenzile aplicate de la începutul lunii sunt uriaşe, peste două miliarde de lei pentru munca depistată „la negru”.

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj împreună cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi Jandarmerie au pus la cale un control ieri dimineaţă care s-a lăsat cu amenzi monstruoase atât pentru angajatori cât şi pentru angajaţi. Mai mult decât atât, inspectorii de muncă au depistat un al doilea angajator care riscă închisoare pentru că avea şapte ciobani angajaţi fără forme legale. „Controlul de azi dimineaţă de la ora 6 a vizat în primul rând stânele de oi. Au fost verificate 16 stâne şi nu mai puţin de 30 de persoane care desfăşurau activitate fără forme legale de angajare. Unul dintre angajatori riscă închisoare pentru că avea şapte ciobani fără contracte de muncă, aşadar este al doilea angajator care riscă închisoare”, a declarat George Romanescu, inspector şef al ITM Gorj.

Controalele continuă

Conducerea ITM Gorj a precizat şi faptul că de la începutul lunii au fost efectuate 100 de controale în care au depistat nu mai puţin de 65 de gorjeni angajaţi „la negru”. Stâna la care a fost identificat angajatorul care riscă închisoare este situată în Târgu Jiu, conducerea ITM Gorj precizând faptul că acţiunile vor continua pe toată raza judeţului. De altfel, alţi angajatori au reacţionat rapid în sensul că de la începutul lunii mai până ieri au fost încheiate peste 2.337 de contracte individuale de muncă. „Unii angajatori au înţeles că noile prevederi ale codului muncii vor fi puse repede în practică şi s-au conformat. De la începutul lunii mai, avem încheiate nu mai puţin de 2.337 de contracte de muncă, creşterea este semnificativă”, a precizat George Romanescu. Nici valoarea amenzilor aplicate pe noile prevederi nu este de neglijat, Romanescu precizând că inspectorii de muncă au aplicat amenzi de peste două miliarde de lei numai pentru munca la negru în primele două săptămâni ale lunii.

Noul cod al Muncii i-a venit de hac şi unui angajator din Motru, care avea la serviciu fără forme legale 15 persoane. Cei care angajează la negru între cinci şi şapte persoane pot face închisoare până la doi ani.

Vizualizări: 200

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: