Reteță: Piure de urzici cu ou poșat

Primăvara piureul de urzici este un fel de mâncare preferat mai ales de vegetarieni dar este benefic şi pentru consumatorii de carne în diverse combinaţii. Pentru micul dejun puteţi prepara un piure de urzici cu ou poșat, o rețetă simplă de primăvară.

Piureul de urzici cu ou poșat e una dintre manierele cele mai simple dar și cele mai gustoase de a pregăti urzicile.

Ingrediente:

    500 de grame de urzici

    250-300 ml. lapte

    25 de grame de unt

    25 de grame de făină

    3-4 căței mari de usturoi

    sare și piper după gust

    1-2 ouă proaspete/porție pentru servit, pregătite prin poșare, ochiuri sau fierte în coajă

Mod de preparare:

Urzicile se aleg cu grijă de impurități, se spală în mai multe ape reci și se zvântă. Cele 500 de grame de urzici vor ocupa un volum destul de mare, așa că vom avea nevoie de o cratiță de 4-5 litri pentru a le fierbe. Nu e nevoie însă, decât de 2-3 litri de apă, pentru că urzicile își vor pierde volumul imediat ce vor veni în contact cu apa clocotită. Se dă apa în clocot și se sărează bine, apoi adăugăm urzicile spălate, toate deodată, și le presăm cu o spumieră până ajung toate sub apă. Se fierb urzicile cam 3-4 minute. Opțional: separat, pregătim un castron mărișor cu apă foarte rece, ideal ar fi să conțină și cuburi de gheață. După ce urzicile au fiert în clocot timp de 3-4 minute, se scurg într-o sită de apa clocotită și imediat se pun în castronul cu apă foarte rece. Acest procedeu va opri brusc procesul de gătire al urzicilor și le va face să își păstreze culoarea de un verde vibrant, chiar dacă urmează să le mai gătim după aceea încă vreo 5-6 minute. Se scurg apoi urzicile de apă într-o sită deasă.

După ce sunt bine scurse, urzicile se toacă din cuțit, mărunțindu-le cât mai bine. Dacă preferați, se pot da la blender, caz în care vor deveni un fel de pastă. Sosul alb de bază pentru acest piure de urzici este, de fapt, un bechamel cu lapte, făină şi unt. Imediat ce sosul s-a legat se mai dă în 2-3 clocote și se adaugă urzicile tocate. Se amestecă ușor și se fierbe piureul pe foc mic, amestecând din când în când, timp de 5-6 minute. Se asezonează cu sare, piper negru măcinat și usturoi zdrobit fin, după gust, și se mai clocotește o singură dată, înainte de final. La servire se pregăteşte ou poşat în apă fierbinte cu oţet timp de trei minute. Merge la fel de bine cu ouă ochiuri la micul dejun sau cu diferite feluri de carne la prânz.

Vizualizări: 554

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: