Reţeta PSD în Gorj

PSD câştigă alegeri după alegeri în Gorj în baza unei reţete destul de simple, bazată pe racolarea de primari. Cel mai uşor de luat sunt primarii din partidele mici, care nu pot garanta aleşilor nici susţinere pentru proiecte, nici sprijin pentru un nou mandat. Odată înregimentat un primar, după el vine o listă întreagă de consilieri şi susţinători, pentru că în România electoratul votează în general omul, nu partidul. Mai departe, primarii reuşesc să influenţeze voturile pentru alegerile parlamentare, europarlamentare şi prezidenţiale. În Gorj se întâmplă să facă PSD astfel de racolări, în alte judeţe le face PNL.

În culisele politicii de pe Jiu se ştie că primarii ALDE din Drăguţeşti şi Rovinari sunt doriţi atât la PSD, cât şi la PNL. La fel primarul PMP de la Stejari, cel de la Albeni fiind un personaj dificil, de care partidele se feresc. O să fie o bătălie pe primari între PNL şi PSD, miza fiind în principal câştigarea viitoarelor alegeri parlamentare.

Cea mai dură bătălie în 2020 va fi pe cele două municipii din Gorj, Târgu Jiu şi Motru. Primarii liberali aflaţi la primul mandat sunt vizibil boicotaţi atât de consiliile locale dominate de PSD, cât şi de funcţionarii angajaţi în deceniile de domnie social-democrată. PSD nu şi-a găsit încă omul la Târgu Jiu cu care să îl bată pe Marcel Romanescu, care îşi păstrează o cotă ridicată, în ciuda unui început ezitant de mandat. Nici la Motru nu este luată o decizie în privinţa unei noi candidaturi a lui Cosmin Morega, dovadă că PSD cochetează şi cu alte variante gen Ţuilă sau David. Mai sunt însă doi ani până la alegeri, timp în care actualii primari Romanescu şi Jianu vor creşte sau vor scădea în ochii electoratului, în funcţie de cât de multe vor putea face din tot ce au promis.

PSD îşi propune să recâştige primăriile din Târgu Jiu şi Motru, dar nu este clar dacă vrea să facă asta cu alţi candidaţi sau cu actualii primari liberali. Despre negocieri cu Jianu de la Motru nu s-a auzit, dar discuţii cu Marcel Romanescu au fost.

Cert este că principalele două partide şi-au anunţat obiectivele pentru 2020. PNL a anunţat prin vocea lui Dan Vîlceanu că vrea să câştige Consiliul Judeţean Gorj, primăriile pe care le are acum şi ceva peste. PSD vrea 55 de primării, faţă de 44 câte are acum, vrea desigur Consiliul Judeţean pe care l-a câştigat mereu şi recâştigarea celor două primării de municipiu. În Gorj o să îşi mai joace şansele ALDE, PMP şi USR, dar şansele lor sunt mici câtă vreme rămâne sistemul de alegere a primarilor într-un singur tur.

Vizualizări: 603

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: