Secretele pregătirii cartofilor înainte de depozitare

Dacă aveți o recoltă mare de cartofi și doriți păstrarea lor peste iarnă, trebuie să știți cum să alegeți cartofii de păstrat. Nu toate soiurile de cartofi se păstrează bine peste iarnă dar aceia care sunt recomandați a fi păstrați trebuie tratați cu atenție. 

Unele soiuri de cartofi au coaja foarte subțire așa că ar fi bine să plantați cartofi de sezon târziu dacă doriți să mâncați cartofi de casă până în primăvară.

Cartofii sunt una dintre acele legume care au o fereastră lungă de recoltare dar atunci când recoltați cartofi pentru depozitarea de iarnă trebuie să-i lăsați în grădină cât mai mult timp posibil.

Odată ce ies din pământ durata de viață începe să se reducă. 

Cartofii destinați depozitării pe timp de iarnă trebuie ridicați cu grijă cu mâna. Dacă alegeți să utilizați un instrument, aveți grijă pentru că, dacă tăiați sau străpungeți coaja unui cartof, acesta nu se va păstra mult timp în depozit și trebuie lăsat deoparte.

Cartofii vor avea inevitabil niște zgârieturi în timpul recoltării. Când este expus la oxigen, interiorul cartofului este mai probabil să putrezească. Pentru a le prelungi durata de viață în depozit trebuie aleși cartofi care nu au coaja rănită.

Totuși, cartofii sunt capabili să-și vindece coaja după recoltare dacă sunt păstrați în mediu semicald (în jur de 16 C) și cu ferestrele acoperite pentru a bloca lumina. Aceștia se vor așeza pe o pânză sau un cearșaf de pat vechi și se vor acoperi cu pământ, într-un singur strat. Lăsați cartofii timp de 10-14 zile iar apoi îi puteți scoate și ambala.

Important este să nu fie expuși direct la lumină, deoarece aceasta poate face ca coaja cartofului să devină verde și amară.

Cartofii sunt una dintre acele legume care se păstrează excepțional de bine într-un mediu răcoros, rezistând  la temperaturi în jur de 0-10C .

Vizualizări: 731

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: