Sergiu Nicolaescu şi-a trecut numele pe cavoul din Târgu Jiu

Urna cu cenușa lui Sergiu Nicolaescu va fi adusă la Târgu-Jiu și va fi depusă în cavoul familiei din Cimitirul Municipal.  Marele regizor a fost incinerat sâmbătă la Crematoriul Vitan-Bârzeşti din Bucureşti, cu onoruri militare, la ceremonia de incinerare participând familia, prietenii şi apropiaţii regizorului. La începutul lunii decembrie anul trecut, Sergiu Nicolaescu a aprins o lumânare la mormântul tatălui său și a le-a spus apropiaților atunci că nu dorește să fie înmormântat la Târgu-Jiu.

Ultima mare dorinţă a lui Sergiu Nicolaescu, aceea de a fi incinerat, a fost respectată de familia sa, în ciuda nemulţumirii oamenilor simpli, care doreau o ceremonie religioasă de amploare, la care cât mai mulţi să fie prezenţi, pentru a-şi putea lua la revedere de la marele maestru. Senatorul Toni Greblă, un apropiat al răposatului, spune că urna cu o parte din cenuşa artistului ar putea fi adusă în perioada următoare la Târgu Jiu şi depusă în cripta pe care familia Nicolaescu o are în cimitirul municipal. Maestrul este născut la Târgu Jiu şi aici îşi dorm somnul de veci rude ale sale, numele său fiind inscripţionat cu litere mari pe cripta familiei. Când va fi adusă însă urna nu se ştie exact, mai ales că o parte din cenuşă ar urma să fie împrăştiată la malul mării, aşa cum a cerut artistul. Toni Greblă crede că în primăvară am putea avea parte de o ceremonie care să marcheze aducerea cenuşii lui Nicolaescu la Târgu Jiu, familia acestuia, soţia în special, fiind singura care va decide cum va proceda într-o asemenea situaţie.

Nu şi-a dorit să fie îngropat la Târgu Jiu

Sunt persoane care spun că Sergiu Nicolaescu nu şi-a dorit să fie îngropat la Târgu Jiu, chiar dacă are aici un cavou cu numele său. Ioan Duțică, cel care se ocupă de cinematograful din Târgu-Jiu, spune că a discutat cu regizorul în decembrie. „Am stat mult de vorbă când a venit la Târgu-Jiu. Mi-a spus că se simte împlinit pentru că aici la Târgu-Jiu s-a născut copilul lui, Cinematograful Sergiu Nicolaescu. A vrut să vină la mormântul familiei de la Cimitirul Municipal, unde este îngropat tată lui, unchiul și câțiva verișori și atunci l-am întrebat dacă vrea să fie adus aici, atunci când va veni timpul, și mi-a spus că nu are pe nimeni aici, și că ar vrea să fie lângă mama lui, care este înmormântată la București. Și apoi a venit la cimitir și a vrut să fie singur pentru câteva minute să aprindă câte o lumânare fără  presă sau alte persoane. Atunci nu a pomenit nimic că ar vrea să fi incinerat”.

Și șefa de sector de la Cimitirul Municipal a stat atunci de vorbă cu Sergiu Nicolaescu, căreia i-a spus cam același lucru. „Aici este înmormântata tatăl lui Sergiu Nicolaescu, unchiul și câțiva verișori. Mi-a spus că nu a mai venit cam de mult la mormântul tatălui pentru că a fost și cam bolnav și a fost destul de ocupat și l-am întrebat dacă ar vrea să fie adus aici și mi-a spus că nu, pentru că nu mai are pe nimeni aici și zicea că acum se ocupă de testament pentru că ar vrea să-i lase totul soției sale. Era destul de fericit. A aprins lumânări și a plecat, nu a stat foarte mult aici”, a declarat Ana Tihoi.

Rromii din Târgu-Jiu au încercat să oprească incinerarea

Și rromi din Târgu-Jiu au încercat să oprească incinerarea lui Sergiu Nicolaescu. Aceștia au mers în audiență la autoritățile locale, dar și la parlamentarii de Gorj. A fost ales senatorul Toni Greblă, care a avut o relație specială cu Sergiu Nicolaescu și împreună au luptat pentru modernizarea cinematografului din Târgu-Jiu. „Nu trebuie să-i de foc. Este creștin și gorjean de-al nostru. Ar trebui să-l aducă la Târgu-Jiu alături de tatăl și de neamurile lui. Nu trebuie să-l ardă. Am venit în audiență să vedem dacă putem face ceva ca să stopăm incinerare”, a spus unul dintre romii aflaţi în cabinetul senatorului Greblă.

Vizualizări: 346

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: