Sobele pe lemne vor fi interzise în România

Comisia Europeană vrea să interzică sobele pe leme începând din 2024. Va fi o lovitură mare pentru România și milioanele de oameni care se încălzesc cu ele în fiecare toamnă și iarnă. 

UE a decis să interzică încălzirea locuinţelor cu lemne. Ministrul Muncii spune că măsura vizează și România, dar va că fi o perioadă de tranziție. „Utilizarea lemnului pentru producția de produse cu durată scurtă de viață și pentru aprovizionarea cu energie trebuie să fie redusă la minimum și să se bazeze mai ales pe biomasa lemnoasă secundară, cum ar fi rumegușul, reziduurile și materialele reciclate”, a scris Comisia Europeană în raport.

Nu este clar deocamdată dacă este vorba de o interdicție totală sau dacă anumite tipuri de ardere a lemnului vor fi permise. Potrivit viitoarelor reglementări, nu va mai fi permisă tăierea pădurilor în scopul producerii de lemn.

Plantarea de arbori cu intenția de a produce lemn de foc din aceștia ar trebui, de asemenea, evitată, potrivit reglementărilor. În același timp, ar trebui să fie introdus un sistem comun de monitorizare prin satelit al UE, pentru a permite autorităților să monitorizeze în timp real modul în care sunt respectate noile reglementări.  “Am aprobat două legi extrem de importante în Parlament. Cu reducerea TVA-ului pentru lemnele de foc, pentru a compensa din valul acesta năpraznic de scumpiri. Acest lucru nu se va întâmpla peste noapte și este o recomandare la nivel de UE, nu este țintită asupra României. Și cu siguranță trebuie să existe o perioada de tranziție, pentru a se găsi și a se implementa soluții. Nu va fi un lucru impus României peste noapte. Cu siguranță trebuie găsite soluții astfel încât și Trangaz și Romgaz să investească în rețele de distribuție de gaz, acolo unde nu există”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Prin PNRR România s-a angajat față de UE că va înlocui soba pe lemne, dar și că va veni cu o soluție pentru cei care se încălzesc doar așa. Datele oficiale arată că peste 3,5 milioane de români ar putea fi afectați de această lege. Schimbarea se va face până în semestrul 4 din anul 2023, când se preconizează că va intra în vigoare.

Vizualizări: 7,475

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: