Stațiunea Rânca, aproape goală în cursul săptămânii

Staţiunea montană Rânca este aproape pustie, iar asta se observă din numărul celor care ajung să se cazeze aici. Temperaturile caniculare îi trimit pe turişti să se răcorească la mare, iar muntele pierde teren. Cabanierii fac şi ei tot posibilul pentru a-i atrage pe turişti către munte.

Muntele pierde teren în faţa litoralului. Asta se întâmplă şi în staţiunea montană Rânca din judeţul Gorj. Turiştii care ajung să înnopteze acolo sunt din ce în ce mai puţini, lucru recunoscut chiar și de către cabanieri.

”Dacă 10% nu îşi mai permit să plece, 40% sunt în străinătate, 30% la mare, iar 20% să vină la noi. A fost mai bine anul trecut pe pandemie decât în acest an. Sunt puțini turiști care mai rămân să se cazeze în stațiune”, a spus Constantin Pănescu, cabanier.

Cabanierii spun că au pregătite pachete turistice atractive, dar şi mese pline cu bucate tradiţionale. ”Turiștii se pot bucura de mâncărurile tradiţionale şi un somn bine venit la aer curat. Îi aşteptăm cu berbecuţ şi curcan la proţap. O ciulama făcută la ceaun deasupra focului este tot ce îți poți dori la munte”, a mai spus Pănescu.

O altă cauză a lipsei turiştilor este legată de faptul că nu au mai fost acordate vouchere de vacanţă. Un alt cabanier spune că turiştii pot să se bucure de o temperatura ideală la munte, fiind vorba despre maximum 19 grade Celsius.

”Rânca este ideală pentru a vă petrece vacanţa mai ales că este o altitudine de peste 1.000 de metri, iar temperaturile sunt de 17-18 grade Celsius, faţă de canicula care e la şes. Pentru cei care vor să se încumete la drumeţii mai lungi avem lacul Petrimanu, lacul Galbenul, cât şi vârful Parâng. Niciodată nu se vor plictisi cei care ajung  la Rânca”, a spus Tomiță, cabanier din Rânca.

Preţul unei camere pe noapte pleacă în această perioadă de la 150 de lei. ”Ca şi preţuri avem între 150 şi 200 de lei, mult mai puţin faţă de ce este pe litoral. Numai la un cort pe litoral cu un bec în mijloc cazarea este de peste 300 de lei”, a mai declarat Tomiță.

Turiştii sunt de părere că muntele e mult mai frumos decât marea, mai ales că este aer curat şi nu este şi aglomeraţie ca pe litoral.

”Probabil că lumea se duce la mare că este sezonul estival. La  munte sunt puţini. Ar trebui să vină lumea la munte pentru că este un peisaj minunat. (...) Pentru mine muntele este mai frumos decât marea”, au spus câțiva turiști.

Cei care ajung în staţiune pot face o plimbare la pas pentru a lua o gura de aer curat sau se pot plimba cu ATV-ul. Tot la intrare în Rânca se află şi un Parc Aventura, acolo unde cei mici, dar şi cei mari pot avea parte de momente unice.

Vizualizări: 1,337

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: