Târgujienii săraci şi-au luat pâine cu banii pe sânziene

Sărbătoarea Sânzienelor a fost un bun prilej pentru târgujienii fără posibilităţi materiale să facă rost de bani. Dis de dimineaţă femei în vârstă, dar şi cetăţeni de etnie romă s-au postat în faţa bisericilor din municipiul Târgu-Jiu să vândă flori de sânziene. Femeile le-au explicat credincioşilor care este semnificaţia acestei sărbători, dar şi pentru ce sunt bune florile de sânziene

Buchetul de sânzinene s-a vândut cu un leu. „Am fost şi am cules flori de sânziene de pe câmpuri că ştim pe unde cresc, am făcut bucheţele şi am venit cu ele să le vindem. Nu avem bani şi de aia face asta că doar nu de plăcere. Măcar ne asigurăm pâinea pe două trei zile. E greu, dar ne descurcăm. Nu e o ruşine să vinzi flori, nu le-am furat. Buchetul costă un leu, 50 de bani, cât de n-au oamenii. Făcurăm cam 6-7 lei, nu e o sumă mare, dar ne ajută enorm de mult. Asta este situaţia. Nu avem ce face”. Cei care au vândut sânziene în faţa bisericilor le-au explicat credincioşilor care este semnificaţia acestei sărbători dar şi la ce sunt bune florile de sânziene. „Florile astea sunt bune pentru ceaiuri, fac minuni. Şi daca sunt ţinute în casă alungă spiritele rele”.

Sânzienele sunt cunoscute şi sub de numirea de florile Sfântului Ioan Botezătorul. În  tradiţia populară, Sânzienele sunt şi nişte făpturi ireale, fantastice, numite Sfintele, Frumoasele, făpturi luminoase de aer, albe, frumoase, binefăcătoare. Noapte de Sânziene este una magică în care zânele şi ursitoarele îşi fac apariţia. În această noapte fetele nemăritate îşi visează sortitul.

Pentru a fi feriţi de rele în această zi trebuie să avem în poarta casei flori de sânziene. Astfel râul, bolile şi neliniştea vor ocoli casele protejate de floarea de sânziene. Sărbătoarea Sânzienelor coincide cu naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, zi mare în viaţa creştin ortodoxă.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: