Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

Înălţarea Domnului este sărbătorită în acest an în ziua de 25 mai, la 40 de zile de la Învierea Domnului (Sfintele Paşti). Biserica sărbătoreşte Înălţarea într-o zi de joi, înainte de Cincizecime-Rusalii, începând din secolul al IV-lea.

La 40 de zile de la Învierea Sa, Iisus i-a dus pe ei afară din Ierusalim, pe Muntele Măslinilor, aproape de Betania " (...) şi, ridicându-Şi mâinile, i-a binecuvântat. Şi pe când îi binecuvânta, S-a despărţit de ei şi S-a înălţat la cer. Iar ei, închinându-se Lui, s-au întors în Ierusalim cu bucurie mare. Şi erau în toată vremea în templu, lăudând şi binecuvântând pe Dumnezeu. Amin" (Luca cap. 24; 50-53), scrie Agerpres.

Prin Înălţare, Hristos a împlinit misiunea pe care a avut-o de la Dumnezeu-Tatăl: să vină în lume, să Se nască, să trăiască, să sufere, să moară şi să învieze.

În unele sate din Banat sau din Țara Hațegului se face nedeie în ziua de Înălțare. Este un prilej ca localnicii alături de prietenii și rudele din alte părți să se întâlnească și să se bucure împreună, potrivit crestin-ortodox.ro.

După slujbă, pe câmp are loc o procesiune, prilej cu care se sfințesc recoltele. În unele locuri, oamenii ocolesc satul cu lanurile, apoi merg și în pădurile din jur, își împodobesc casele și bisericile cu flori și spice verzi.

Femeile fac curățenie, gătesc, iar în ajun anină leuștean la porți și ferestre ca să apere gospodăria de strigoi.

Vizualizări: 839

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: