Trump: ”O să tratăm Coreea de Nord cu foc și o furie cum nu s-a mai văzut în istorie”. Vine războiul?

Nici președintele Coreei de Nord, din păcate nici cel Americii, nu sunt doi indivizi foarte stabili. Din contră, sunt imprevizibili, colerici, supărăcioși și imaturi. În acest context, cât de probabil e un război între cele două țări, eventual unul care ulterior să implice mai multe puteri? Să analizăm situația.

Trump: ”O să primească foc și furie”. Coreea de Nord: „Luăm în calcul atacarea Americii”

După tot mai numeroasele teste nucleare ale regimului nord coreean și la scurt timp după ce s-a scris că s-ar putea să fi inventat prima rachetă balistică suficient de performantă cât să atingă coasta Americii, purtând o bombă, președintele Trump a spus, ieri, textual: ”Coreea de Nord ar face bine să nu ne mai amenințe. O să-i tratăm cu foc și furie și cu o forță cum nu s-a mai văzut niciodată în istorie. Au depășit toate limitele și vă repet: vor fi întâmpinați cu foc și furie de proporții nemaivăzute de această lume până acum.”

La câteva ore după această declarație, Coreea de Nord a anunțat oficial că ”examinează posibilitatea atacării Guamului”. Guam-ul este o insulă micuță la est de Filipine și la sud de Japonia și e teritoriu american din 1898. Marea majoritate a celor 160.000 de locuitori ai insulei sunt cetățeni americani și Statele Unite au o importantă bază militară acolo. Într-un fel, situația ar putea semăna cu cea care a cauzat intrarea SUA în cel de-al doilea război mondial, după ce Japonia a atacat baza militară americană din Hawaii Pearl Harbour.

Experți: „Amenințarea lui Trump e o mare gafă strategică”

Tensiunile vin pe fondul tot mai multor sancțiuni impuse de ONU Coreei de Nord pentru refuzul de a-și abandona programul nuclear.

Conform analiștilor, însă, nimeni nu își dorește un război, cu atât mai puțin Kim Jong-un, președintele Coreei de Nord.  Prin această atitudine sfidătoare și amenințătoare, el urmărește câteva lucruri: 1. Ca țara lui să fie recunoscută drept o putere nucleară și tratată ca atare, ba chiar să restabilească relațiile diplomatice cu SUA, 2. Să-și sporească popularitatea printre cetățeni prin crearea unei imagini de ”dur” care se ia la trântă cu marele dușman, America și, mai ales, 3. Să evite o situație similară cu cele petrecute cu Gaddafi sau Saddam Hussein, lideri debarcați rapid, cu tot cu regimurile lor, după ce americanii le-au pus gând rău. Calculul lui Jong-un e simplu: ”dacă vom fi putere atomică, asta ne oferă stabilitate, pentru că o eventuală intervenție armată americană se exclude, deoarece le va fi teamă de un război nuclear”.

Din acest punct de vedere, declarațiile lui Trump sunt considerate o demonstrație de stângăcie diplomatică de către experți, deoarece a picat în plasa lui Jong-un, care exact asta își dorește: să-și convingă supușii că America e o amenințare constantă și reală și că, pentru americani, Coreea de Nord este un dușman important. ”E naiv să crezi că o atitudine de forță îl va convinge pe Jong-un să renunțe la ambițiile sale nucleare. Știe că nu are prieteni nicăieri și că e singura lui șansă. De aceea, singura variantă în care Trump îl poate convinge pe președintele Coreei de Nord să renunțe la programul atomic, este să se așeze cu el la masă și să negocieze calm”, spune Jiyoung Song, doctor în studii coreene la Universitatea din Melbourne.

Pericolul există, pentru că războiul ar putea porni de la o eroare

Deși teoretic nimeni din zonă nu-și dorește o confruntarea, tensiunile crescânde și spiritul beligerant sădit în mințile cetățenilor celor două țări ar putea porni un război din greșeală, avertizează specialiștii. Mai ales în contextul în care coastele Japoniei și ale Coreei de Sud sunt foarte aproape de Coreea de Nord, deci orice greșeală în teste a acesteia sau orice atitudine prea curajoasă ar putea crea un context în care represaliile din partea vecinilor ar fi inevitabile.

Vizualizări: 1,477

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: