Vânzarea CE Oltenia, miza alegerilor din 9 decembrie 2012

„Gorjul se confruntă cu exact aceeaşi problemă ca şi în urmă cu patru ani”, a declarat ieri deputatul Severus Militaru, într-o conferinţă de presă, explicând că miza alegerilor este, din nou, vânzarea sistemului energetic. Militaru a reamintit istoria încercărilor repetate ale PSD şi PNL de a vinde SNL Oltenia, CE Rovinari, CE Turceni şi CE Craiova, vânzări programate şi acum patru ani: „Din păcate pentru ei şi din fericire pentru Gorj, PDL a ieşit majoritar la alegerile din toamna lui 2008 şi am anulat, în prima şedinţă a Camerei Deputaţilor, din 22 decembrie 2008, Ordonanţa 101/2006 dată de guvernul PSD, care prevedea trecerea complexurilor la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, pentru vânzarea lor. În acest fel, ne-am achitat atunci prima promisiune electorală făcută gorjenilor şi am redat în proprietatea statului sistemul energetic.” Deputatul a prezentat modalităţile prin care se îndatorează proaspătul Complex Energetic Oltenia, pentru fi „uşor vandabil”.

Prezent la Tg.-Jiu în luna august, Victor Ponta acuza fostul guvern, fără să aducă şi dovezi, că doreşte privatizarea CEO. La mai puţin de o lună, în 12 septembrie 2012, Guvernul Ponta a semnat cu Fondul Monetar Internaţional privatizarea majoritară a C.E. Oltenia. Deşi USL a ascuns acest lucru minerilor şi energeticienilor din cauza campaniei electorale, angajamentul pentru vânzarea complexului energetic a fost prezentat opiniei publice „negru pe alb”, iar USL-ului i-au fost cerute explicaţii. Prinşi cu ocaua mică, reprezentanţii USL nu au mai negat înţelegerea scrisă pentru privatizarea majoritară a CEO, încheiată cu FMI, dar au apreciat că „nu se va găsi un investitor care să aibă atâţia bani încât să cumpere complexul energetic”. Şi deputatul Militaru, şi sindicatele au cerut imediat dovezi scrise în acest sens, un alt act care să-l infirme pe cel semnat de USL cu FMI, probă care nu a mai apărut pentru că nu există... În schimb, ministrul PSD al Economiei, Daniel Chiţoiu, a scăpat presei, acum două săptămâni, o declaraţie care denotă clar intenţia USL faţă de CEO: „În ceea ce priveşte acţiunile majoritare la CE Oltenia, ca şi la Hunedoara, acestea vor fi listate la începutul anului 2013.”

Răspunsul USL i-a dat de gândit deputatului care, din postura de lider sindical – Severus Militaru a fost liderul de sindicat al minerilor din Roşiuţa înainte să fie ales deputat – a avut mult de furcă cu încercările repetate ale PSD de a vinde sistemul energetic. Cu câteva săptămâni în urmă, deputatul a atras atenţia că CEO este îndatorat cu bună intenţie de către actualul guvern ca să-i scadă foarte mult valoarea şi să fie vândut relativ uşor, lucru pe care l-a explicat amănunţit ieri: „Deşi CEO a luat fiinţă lipsit de datorii, în numai câteva luni complexul a strâns creanţe în valoare de peste 1700 miliarde, la care se adaugă şi preluarea termoficării din Craiova, care vine cu alte 1900 miliarde datorii către stat, drept favoare făcută primarului PSD, Lia Vasilescu, spune Militaru. Deputatul a arătat ieri că se livrează cărbune pe datorie „peste tot unde sunt fiefuri pesediste - către RAAN, unde şeful judeţului este PSD, s-a strâns deja o datorie de 1000 miliarde, către Govora, unde tot PSD conduce judeţul, peste 700 miliarde, iar CEO vinde curent inclusiv Oltchimului, evident fără speranţa de a recupera aceşti bani vreodată!”

Bugetul CEO va fi făcut cunoscut doar după ce trec alegerile

Pe de ală parte, chiar dacă negocierile Contractului Colectiv de Muncă pentru anul următor au început cu o lună în urmă, bugetul CEO pentru anul 2013 nu a fost făcut cunoscut nici până astăzi, dat fiind faptul că acesta „ascunde multe adevăruri care nu trebuie să iasă la iveală înainte de finalul campaniei electorale”, a precizat Militaru, explicând că, „atunci când a fost înfiinţat complexul, costul unitar pe tona de cărbune, pe baza căruia era fundamentat bugetul, a fost de 58 lei/t, iar acum a crescut la 64 lei/t, acest lucru datorându-se angajărilor în lanţ făcute de conducerea complexului, şi nu personal muncitor, ci TESA, şi contractelor către firme care au asigurat sponsorizări grele în campania electorală. Totuşi, pentru construcţia bugetului anului 2013 s-a lucrat plecându-se de la un cost unitar de 50 lei/t, ceea ce înseamnă o reducere drastică a cheltuielilor, cu peste 20%. În plus, anul 2013 este anul în care CEO trebuie să cumpere certificate de dioxid de carbon, la un preţ de 9-10 euro /MWH, iar sumele necesare vor fi imense. Ori acest lucru este egal, de fapt, cu reduceri masive de personal, care pregătesc complexul pentru vânzare, „uşurându-l de angajaţi”: „Bugetul pe anul următor se construieşte, oricum, redus, de unde vor mai tăia? Evident, motivând că a scăzut cererea de energie, controlată tot de Guvern prin ANRE, din nou reduceri de personal, în contextul în care OUG 116/2006, prelungită în 2011, care prevede plăţile compensatorii pentru disponibilizaţi, expiră la finele lui 2012.” Deputatul a declarat că „sub nicio formă bugetul CE Oltenia nu va fi făcut cunoscut până nu trec alegerile, tocmai pentru ca oamenii să voteze în necunoştinţă de cauză.”

USL repetă istoria unei vânzări eşuate în 2008

Militaru a amintit că, în 24 ianuarie 2004, prim-ministrul Adrian Năstase şi ministrul PSD Dan Ioan Popescu - cunoscut pentru relaţiile strânse cu Dinu Patriciu, datorită căruia o bună parte din activele statului au ajuns aproape gratis în mâinile ruşilor – au semnat, prin HG 103, desfiinţarea CNL Oltenia, ulterior înfiinţând alte patru entităţi, într-o formă uşor vandabilă de genul termocentrală + carieră, CE Rovinari, CE Turceni, CE Craiova şi SNL Oltenia. La vremea aceea, ministrul PSD declara că „va face din Gorj inima energetică a ţării”, vorbele sale concretizându-se doar în apariţia faimoşilor „băieţi deştepţi”, firme care vindeau scump statului român energia pe care o luau ieftin de la Rovinari şi Turceni, majoritatea sponsori ai campaniilor electorale ale PSD şi PNL, printre acestea aflându-se şi Grivco, aparţinând lui Dan Voiculescu, al cărui consilier personal, Laurenţiu Ciurel, a fost numit de USL în fruntea CE Oltenia.

După ce au fost restructurate şi rentabilizate, la finele lui 2006, printr-o ordonanţă de urgenţă, complexurile energetice au fost transferate de la Ministerul Economiei la AVAS, în vederea vânzării lor. În mai 2007, după ce a vizitat CE Rovinari şi CE Turceni, preşedintele AVAS, liberalul Teodor Atanasiu, declara: „Vom privatiza aceste complexuri în anul următor prin vânzarea unor pachete de acţiuni” (n.r. aceeaşi exprimare ca şi acum).

În 23 mai 2007, 15 000 de angajaţi ai sectorului minier şi energetic din Oltenia au intrat în grevă generală pe termen nelimitat pentru a stopa privatizarea celor două complexuri energetice şi pentru organizarea tuturor entităţilor energetice din Oltenia într-un singur complex energetic, care să aparţină statului român. Primul ministru de atunci, liberalul Călin Popescu Tăriceanu, şi ministrul PNL al Economiei, Varujan Vosganian, au criticat dur greva din bazinul Oltenia, spunând că „sindicatele nu sunt în măsură să decidă cum gestionează Guvernul activele statului” şi că „sunt excluse negocierile cu greviştii pe această temă”. Totuşi, încercând o stingere conflictului prin convingere, ministrul PNL i-a minţit pe sindicalişti, spunându-le că „lipsite de privatizare, complexurile energetice se vor închide în 2010”.

Timp de aproape doi ani, sindicatele din Federaţia Naţională Mine Energie au fost cele care, prin conflicte de muncă duse până la greve generale îndelungate, au făcut ca vânzarea celor două complexuri să bată pasul pe loc. Ulterior, minerii şi energeticienii şi-au votat în Parlament proprii oameni, cu ajutorul cărora s-a reuşit stoparea privatizării pregătite acum patru ani. C.E. Rovinari, Turceni şi Craiova au revenit în subordinea Ministerului Economiei, după ce Camera Deputaţilor a respins, în prima şedinţă a noii guvernări, cea din 22 decembrie 2008, ordonanţa prin care acestea fuseseră trecute la AVAS, în vederea privatizării.

„Atât de mare era dorinţa de a vinde aceste complexuri, încât OUG 101/2006 a fost publicată atunci în Monitorul Oficial, deşi primise aviz negativ de la comisiile de specialitate. Vreau să amintesc – a spus Militaru - că PDL nu a vândut nimic din ceea ce aparţine statului român cât timp a guvernat. Acum ne aflăm în aceeaşi situaţie ca şi în 2008: bataia este pe energie pentru că fabricile le-au dat şi vor urma, probabil, resursele naturale... CE Oltenia este o societate profitabilă, încă profitabilă, deşi este înglodată intenţionat în datorii de mii de miliarde, ştiu că face cu ochiul, dar e vorba de locurile de muncă din patru judeţe, iar vânzarea sa majoritară va face ca statul să nu-şi mai poată impune punctul de vedere”.

Laurenţiu Ciurel, şeful pus la CEO de către USL, confirma în urmă cu două zile unui post local de televiziune că „anul 2013 va fi unul foarte critic pentru CE Oltenia, înregistrându-se cel mai mare şoc pe care l-a avut vreodată sistemul energetic pe cărbune”.  

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: