1 iulie marchează începutul sfârșitului în minerit

Acționarii Complexului Energetic Oltenia vor discuta în ședința de la începutul lunii iulie despre închiderea a zece perimetre miniere. Este vorba despre Peșteana Nord, Peșteana Nord 1, Peșteana Sud, Husnicioara Vest, Lupoaia cariera, Ruget, Bustuchin, Urdari, Gârla, Rovinari Est. Unele erau de mult timp în conservare, dar închiderea va impune costuri uriașe de ecologizare a zonelor, pentru care Complexul Energetic Oltenia nu are suficiente fonduri.

Iulie este și luna în care a fost anunțată închiderea a două din cele 12 grupuri energetice ale companiei, unul de la Turceni și celălalt de la Ișalnița.

Și tot în iulie, în prima zi a lunii, vor fi concediați colectiv peste 700 de salariați.

“Trăim în această perioadă începutul sfârșitului, fie că vrem sau nu să recunoaștem”, spunea zilele trecute într-o emisiune Dumitru Pîrvulescu, președintele FNME.

Pe planul inițial de restructurare, anul viitor va fi închisă cariera Peșteana, iar în 2025 carierele Husnicioara și Lupoaia.

“Carierele miniere Tismana, Jilț Sud vor fi puse în conservare, iar carierele Husnicioara, Peșteana și Lupoaia vor fi închise, astfel producția de cărbune va fi concentrată în cele 4 cariere miniere rămase. Producția de cărbune se va stabiliza începând cu anul 2026 la aproximativ 10 mil de tone anual. După implementarea planului de restructurare, reducerea totală de personal din activitățile energetice și miniere va fi de aproximativ 4.473 de angajați, reprezentând o reducere de aproximativ 40% față de numărul total de angajați din 2020. Începând cu anul 2026 activitatea se va desfasura în 3 bazine miniere Rovinari, Jilț și Motru”, se arată într-o sinteză a planului actual, care trebuie refăcut în această lună.

Cum noul plan va fi mai dur, închiderea unor capacități va fi mai accelerară, mai ales că în Planul Național de Redresare și Reziliență scrie clar că în mineritul va fi închis până în 2032. (M.M.)

Vizualizări: 8,009

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: