Zeci de cabane din Rânca, abandonate sau date spre vânzare

Zeci de unități de cazare din stațiunea Rânca au fost scoase la vânzare sau lăsate spre abandon. Lipsa turiștilor, întreținerea costisitoare sau controalele prea dese i-au făcut pe cabanieri să renunțe la proprietățile în care au băgat sume importante de bani.

Cabanierii spun că, dacă pun în balanță profitul cu pierderile, ajung la concluzia că cea mai bună variantă este vânzarea. Proprietarul unei pensiuni din zona montană spune că principalul motiv pentru care își vinde vila este legat de starea de sănătate, însă și din cauza cheltuielilor și controalelor de care a avut parte în ultima perioadă.

”Primul motiv este legat de starea de sănătate, dar și de faptul că sunt multe controale. Indiferent că ești în regulă sau nu, trebuie să plătești amendă”, a spus un cabanier.  

O cabană cu 15 camere aflată la intrarea în stațiune costă peste 360.000 de euro. ”Avem 15 camere și 35 de locuri, iar ca suprafață are circa 900 de metri pătrați. Cabana este dată în funcție din anul 2008. Prețul de vânzare este de aproximativ 360.000 de euro. Banii aceștia reprezintă suma de construcție la roșu", a mai declarat un alt cabanier.

Alți cabanieri dau vina pe autorități şi spun că nu le sunt oferite condiţiile necesare, iar proprietarii de vile renunţă la afaceri. ”Cred că principalul motiv este legat de bani. A venit și pandemia. Nici autoritățile nu ne-au susținut și au stat nepăsătoare. Să nu vrei să faci un asfalt, să pui o băncuță sau un coș de gunoi, nu este normal. Ca la Rânca nu este la nimeni”, a spus Constantin Pănescu.

În multe unităţi de cazare, turiştii nu au mai călcat de ani buni. Cei care ajung în stațiune spun că proprietățile lăsate în paragină pot afecta imaginea stațiunii.

”Le-au făcut să aibă profit, dar nu au reușit. Unele sunt frumoase, aranjate, iar dacă au una neterminată lângă, acest lucru strică. Fug și clienții (...) Sunt investiții neadecvate, nu au gândit impactul. Probabil că și situația financiară din ultimul an este un răspuns la ceea ce vedem”, spun câțiva turiști.

Site-urile de vânzări sunt pline cu astfel de anunţuri, iar preţurile nu sunt deloc mici. Spre exemplu, un hotel din Rânca poate atinge şi suma de 1 milion de euro.

Vizualizări: 13,839

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: