200 de ani de la nașterea lui Cuza

Vineri, 20 martie, se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Alexandru Ioan Cuza, Domnul Micii Uniri. Ceremonialul care ar fi trebuit să aibă loc cu această ocazie la Târgu Jiu a fost anulat, ca toate celelalte manifestări programate în această perioadă.

Un bust al domnitorului va fi amplasat într-unul din amfiteatrele Universității “Constantin Brâncuși”. Inițiativa este a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, în parteneriat cu instituția de învățământ superior, și s-a dorit a fi atât un omagiu adus domnitorului, cât și o punere în lucru a primei hotărâri a Consiliu Județean Gorj, de acum un secol și jumătate.

“Mai exact, pe 26 octombrie 1864, Consiliul General al Județului Gorj, întrunit în ședința de constituire a primei instituții administrative moderne din istoria Gorjului, a dat prima sa Hotărâre prin care se stabilea construirea unei școli pentru toți fiii județului, școală care să poarte numele domnitorului Al. Ioan Cuza și în a cărei sală de festivități să se amplaseze bustul Domnitorului Micii Uniri, precum și un portret în mărime naturală al acestuia. Din păcate, datorită unor circumstanțe nefavorabile proiectul nu a fost realizat niciodată”, se arată într-un comunicat al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.

Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești, la 24 ianuarie 1859, a fost înfăptuită Unirea celor două principate.

Vizualizări: 868

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: