5 cele mai notabile beneficii ale cățărării

Asemenea cățărărilor pe munte, escalada susține dezvoltarea a numeroase abilități motorii și o bună coordonare minte - corp, în timp ce asigură mai multe beneficii pentru sănătate. Tonusul, mobilitatea, dexteritatea, concentrarea, gândirea strategică, rezistența fizică sau spiritul de autodepășire sunt doar câteva dintre calitățile cultivate de acest sport, pe care ți le poți însuși în timp ce te distrezi și creezi conexiuni puternice alături de cei care împărtășesc aceeași mentalitate și pasiuni similare. Te poți bucura de toate aceste avantaje programând o sesiune de escaladare in Bucuresti într-o sală special amenajată, unde vei învăța tot ce trebuie să știi despre această activitate de la profesioniști experimentați dornici să te ajute să progresezi.

Îmbunătățirea sănătății mintale


Atât în aer liber, cât și în săli special amenajate, cățărările ajută la eliminarea stresului și sporește relaxarea. Timp de câteva zeci de minute, mintea se concentrează strict pe identificarea celor mai potrivite mișcări pentru a putea finaliza traseul, ceea ce susține deconectarea de problemele cotidiene. Asta înseamnă că este benefic să te programezi la sesiuni de escaladă în perioadele foarte stresante, când ai nevoie de momente de liniște și concentrare, timp în care să te bucuri de o stare generală de bine datorită endorfinelor pe care creierul le secretă în timpul activității. 

Creșterea abilității de concentrare


Pentru a putea parcurge un traseu de escaladă este nevoie de multă concentrare și coordonare, dincolo de rezistența fizică. Obiectivul principal este să ajungi la final într-o manieră cât  mai eficientă, ceea ce înseamnă că orice moment de neatenție sau lipsă de concentrare îți poate ridica în cale bariere fizice și mentale invizibile, aparent imposibil de depășit, dar pe care focusarea atenției în momentul prezent te poate ajuta să le depășești mult mai ușor decât ți-ai fi imaginat. Asta face ca din momentul în care ai pus piciorul pe peretele de cățărare să te conectezi complet cu activitatea pe care o efectuezi, fără ca mintea ta să se mai gândească la altceva până la final.

Dezvoltarea abilităților de problem-solving


Întreg traseul de escaladă reprezintă un proces cu obstacole și soluții pe care trebuie să le găsești și să le pui în aplicare cât mai eficient. Încă de la prima sesiune de escaladă vei fi expus la numeroase provocări care te vor pune în dificultate și te vor obliga să găsești soluția optimă prin care să treci mai departe fără să te expui riscului de a cădea. Cu alte cuvinte, escalada te pune în dificultate din punct de vedere fizic, dar și mental și te învață să gândești strategic, pentru soluționarea problemelor cu care te confrunți, lucru ce te va ajuta atât pe plan personal, cât și profesional. 

Sporirea flexibilității


Din punct de vedere fizic, escalada te ajută să crești rezistența la efort, să dezvolți musculatura, coordonarea și flexibilitatea, dat fiind faptul că traseele de escaladă sunt astfel concepute încât să te pună în dificultate și să te provoace să abordezi moduri de deplasare neobișnuite. În momentul în care ți se pare că traseele de escaladă au devenit ușoare, poți încerca o sesiune de bouldering, un sport similar, dar mai provocator și intens, dat fiind faptul că se practică în absența echipamentelor de protecție, singura marjă de siguranță fiind o saltea plasată la baza peretelui.

Îmbunătățirea anduranței cardiovasculare


La fel ca orice formă de activitate fizică, escalada este benefică pentru sănătatea inimii și a sistemului cardiovascular, crescând în timp rezistența la efort. Asta înseamnă că, practicată în mod constant, scade riscul dezvoltării bolilor cardiace și ajută la menținerea unui corp activ și sănătos, indiferent de vârstă. 

Susține dezvoltarea abilităților fizice și mentale și menține sănătatea întregului organism în timp ce te distrezi și te relaxezi la o sesiune de escaladă la Vertical Spirit!

Vizualizări: 281

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: