7 sfaturi utile pentru un stil de viaţă sănătos

Un stil de viaţă sănătos nu înseamnă neapărat să renunţi la tot ceea ce îţi place sau să duci o viaţă exclusiv ghidată de reguli rigide. Dimpotrivă, un stil de viaţă sănătos poate înseamna mai multă grijă faţă de tine, de nevoile tale şi de emoţiile tale.

Un stil de viaţă echilibrat nu începe de azi pe mâine, însă poţi implementa mici schimbări foarte repede, pas cu pas, pentru a-ţi pava drumul către viaţa pe care ţi-o doreşti.

Descoperă 7 sfaturi utile pentru a-ţi transforma în bine stilul de viaţă:

Învaţă să gestionezi stresul

Stresul este o problemă reală în lumea în care trăim, nu doar un concept “la modă” din cultura populară. Să înveţi cum să gestionezi stresul te va ajuta să ai un stil de viaţă mai sănătos şi să ai grijă mai bine de sănătatea ta. Poate părea extrem de greu, însă există mici schimbări pe care le poţi adopta rapid. 

Un exemplu foarte bun îl reprezintă meditaţia. Atunci când meditezi îţi eliberezi mintea de griji şi aduci atenţia către prezent. Nu ai nevoie de niciun fel de investiţie pentru a începe să meditezi. Ba chiar găseşti online tutoriale şi resurse utile, fie sub formă de videoclipuri pe YouTube, fie sub formă de aplicaţii.

Practică recunoştinţa

Atunci când te gândeşti mereu la ce îţi lipseşte, ce vrei să obţii sau cum ţi-ar fi mai bine, pierzi din vedere lucrurile care deja merg bine şi pentru care ar trebui să simţi recunoştinţă. Grijile şi gândurile constante legate de ce nu ai deja, ce ar fi fost dacă sau cum poţi obţine mai mult nu te ajută să te relaxezi, dimpotrivă.

Ca să îţi redescoperi liniştea interioară, încearcă să practici mai des recunoştinţa. Este foarte uşor şi nu te costă nimic. Tot ce trebuie să faci este să pui pe hârtie sau să te gândeşti pur şi simplu, zilnic sau oricând decizi tu, la ce anume te face să simţi recunoştinţă. Poate fi vorba despre reuşite la job, starea ta fizică, familia frumoasă sau animăluţele fericite. 

Integrează mişcarea în viaţa ta

Mişcarea este esenţială pentru un stil de viaţă sănătos. Sportul te ajută să ai grijă de sănătatea ta, atât cea fizică, cât şi cea psihică. Asta nu înseamnă că trebuie să practici un sport de performanţă, ci doar că trebuie să faci mişcare cât de des poţi. Poţi să mergi la sală, să alergi sau să faci antrenamente acasă, tu decizi ce anume ţi se potriveşte.

Dacă îţi doreşti o formă de antrenament cu costuri reduse, atunci mişcarea în aer liber este o super alegere. Optează pentru echipament adecvat, precum hanoracele pentru bărbaţi sau pantalonii de trening, în special în sezonul rece. Un hanorac pentru bărbaţi este ideal pentru a face mişcare pe timpul iernii şi al primăverii, fie că alergi, mergi în ritm alert sau te antrenezi în parc. Poţi asorta hanoracul de bărbaţi cu pantaloni de trening sau colanţi, însă îl poţi integra şi-n ţinute de zi, cu blugi.

În afară de hanorac pentru bărbaţi, mai poţi alege şi alte haine sport, care să te ajute atunci când faci mişcare afară. O geacă sport de bărbaţi de la Emag sau o pereche de adidaşi din material gros îşi merită locul pe lista de cumpărături.

Încearcă să reduci consumul de alimente nesănătoase

Tentaţiile sunt peste tot când vine vorba de mâncare, dar asta nu înseamnă că trebuie să le laşi să îţi ghideze viaţa. Dulciurile, semipreparatele, mâncarea tip fast food sau mâncarea plină de grăsimi, toate sunt delicioase, însă nu ar trebui să facă parte din alimentaţia ta zilnică. 

Încearcă să reduci pe cât posibil consumul de alimente nesănătoase, mai exact acele alimente ultraprocesate, bogate în grăsimi trans, zahăr rafinat sau aditivi precum conservanţii ori coloranţii. Înlocuieşte astfel de preparate cu mâncăruri pregătite acasă, cu ingrediente proaspete.

Nu te grăbi să iei suplimente alimentare

Suplimentele alimentare sunt intens promovate, dar asta nu înseamnă că ai cu adevărat nevoie de ele. În mod ideal, nu ar trebui să consumi niciun fel de suplimente alimentare dacă medicul tău nu ţi-a recomandat astfel de produse. Uneori, acestea pot face mai mult rău decât bine atunci când sunt consumate fără recomandarea unui specialist.

Cere ajutorul profesioniştilor la nevoie

Un stil de viaţă sănătos nu înseamnă să faci totul de unul singur. Uneori, corpul său psihicul nostru ne transmite semne că ceva nu merge tocmai bine. Nu este o idee bună să îţi pui un diagnostic pe cont propriu şi nici să joci rolul doctorului dacă asta nu este meseria ta. Cere ajutorul profesioniştilor la nevoie, fie că este vorba despre medici, psihoterapeuţi sau kinetoterapeuţi.

Nu este niciodată prea târziu să faci schimbări pozitive în viaţa ta. Începe prin a acorda mai multă atenţie emoţiilor tale, dar şi prin a renunţa la alimentele care nu îi fac bine corpului tău.

Vizualizări: 1,573

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: