A angajat bulgari pentru că nu găseşte muncitori în Gorj

Un agent economic de la Bumbeşti Jiu a angajat în cadrul societății, de circa o lună, patru bulgari. Societatea desfăşoară activitate de prelucrare a lemnului, livrând materie primă pentru industria navală în Singapore și Taiwan. Pentru că nu a găsit forţă de muncă pe plan local sau a găsit, dar pretenţiile gorjenilor au fost prea mari, afaceristul Florin Dumitru a decis să importe personal din afara graniţelor ţării. Muncitorii străini au acceptat să lucreze pe salariul minim pe economie.

Judeţul Gorj a rămas fără forţă de muncă, atât calificată, cât şi necalificată. O spun autorităţile, dar mai ales oamenii de afaceri. Sunt tot mai puţini specialişti pe plan local, iar mare parte dintre ei pleacă peste hotare, unde job-urile sunt mai bine plătite. Sunt probleme şi în ceea ce priveşte forţa de muncă necalificată. Mulţi gorjeni preferă să ia ajutoarele de la stat și să stea acasă, decât să muncească pentru salariul minim pe economie.

Firmele din Gorj simt această criză. Este şi cazul societăţii Eurom, care desfăşoară activitate în Parcul Industrial de la Bumbeşti Jiu. Firma se ocupă de prelucrarea lemnului de fag, care ulterior este vândut la export și mai apoi folosit la confecţionarea de vapoare. Pentru că s-a săturat să tot caute personal şi să nu găsească, administratorul Florin Dumitru a adus tocmai din Bulgaria forţă de muncă. Patru bulgari lucrează în prezent pentru societatea sa şi urmează să mai aducă şi alţii. "Cea mai mare problemă pe care o întâmpinăm este găsirea unor oameni care să aibă poftă de muncă. Nu găsim oameni calificaţi, în al doilea rând nu există posibilitatea de a califica oameni din zonă, am căutat peste tot. Nu am găsit şcoli care să ne facă un gaterist, un circularist. Am ajuns la Bulgaria. Am vrut să aduc oameni din Sri Lanka, dar am înţeles că de fapt vin aici, dar scopul lor final este să ajungă în Austria, în Germania. Noi să fim doar o ţară de tranzit", a declarat Florin Dumitru.

Printre bulgarii angajaţi la această firmă se numără şi fraţii Kalin şi Ivailo Genadiev din localitatea Kutovo. Cei doi tineri au spus că au venit să muncească în Gorj pentru că la ei nu găsesc un loc de muncă.

REFLECTOR

Despre criza cu care se confruntă judeţul Gorj în ceea ce priveşte forţa de muncă, domeniile unde sunt cele mai mari probleme de acest gen, dar şi despre planurile autorităţilor puteţi afla în emisiunea Reflector ce va fi difuzată marţi, 11 octombrie, pe postul de televiziune Accent Tv.  

Galerie foto


Vizualizări: 23,989

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: