Nu aţi cules via? Ce vă recomandă specialiştii!

Gorjenii vor avea mai puţin vin în acest an, asta din cauză că recolta la struguri este la jumătate față de anul trecut. Gerul din primăvară a afectat serios culturile de viță de vie din județul nostru, așa că viticultorii au înregistrat în acest an una dintre cele mai proaste producții. Specialiștii îi îndeamnă pe cei care nu au cules încă să se grăbească dacă vor să mai adune ceva.

Bruma și înghețul din primăvară au compromis aproape în totalitate culturile de viță de vie din județul Gorj. Practic, viticultorii nu au mai avut ce culege în această toamnă din vie. De la o producție de trei mii de kilograme la hectar, cât s-a înregistrat anul trecut, în acest an abia au reușit să culeagă o mie de kilograme la hectar. ”Bruma urmată de îngheț, fenomen care s-a întâmplat în primăvară, a dus la o diminuare drastică a producției de struguri. Așa că producția este foarte mică în comparație cu anul trecut, o mie de kilograme de struguri la hectar, față de 3.300 de kilograme cât a fost anul trecut. Factorul principal a fost înghețul din primăvară. Noi am monitorizat foarte atent această cultură. Am observat că via cea mai afectată a fost cea din partea de deal și nu cea de lângă casă”, a spus Dan Tănăsescu, directorul Direcției de Agricultură Gorj.
Specialiștii le recomandă celor care nu au cules încă să intre urgent în vie, altfel riscă să rămână fără boabe, din cauza ultimelor ploi. „Ca o atenționare, le sugerăm oamenilor care nu au cules încă viile să nu mai stea pentru că există riscul ca boabele să crape din cauza ploilor din ultimele zile. Un alt pericol sunt viespile, care le doboară. Sunt zone din Gorj unde deja s-a finalizat culesul viilor și altele unde nici nu a început”, a mai spus Dan Tănăsescu, directorul Direcției de Agricultură.
Reprezentanții Direcției Agricole Gorj spun că până la ora actuală s-au recoltat puţin peste 300 de hectare din cele aproape trei mii câte sunt la nivelul județului.

Vizualizări: 4,496

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: