A apărut o nouă variantă de Covid. ”Va fi un dezastru”

O nouă tulpină apărută în Africa de Sud provoacă îngrijorări la nivel global, existând suspiciuni că vaccinurile ar putea să nu îi facă față.

Experții Organizației Mondiale a Sănătății se întâlnesc vineri, 26 noiembrie, cu oficiali sud-africani din domeniul sănătății pentru a evalua evoluția situației din această țară unde a fost depistată.

Noua tulpină, B.1.1.529, care a fost identificată marți, prezintă „un număr extrem de mare” de mutații, iar proteina spike arată diferit de versiunea luată în considerare atunci când au fost concepute vaccinurile. Cele mai recente date, prezentate joi de oamenii de știință sud-africani, au arătat că varianta pare să fie, totodată, și mai transmisibilă.

Israelul a anunțat restricții dure de călătorie pentru șapte țări din Africa de Sud, pe fondul îngrijorărilor legate de răspândirea unei noi variante de coronavirus. Autoritățile le-au interzis cetățenilor săi să călătorească în această zonă, iar rezidenții din Israel care se întorc din aceste țări trebuie să stea în izolare.

Și Marea Britanie a reactualizat lista roșie introducând mai multe țări din Africa de Sud. Toti cetatenii britanici care vin din aceste țări trebuie să stea în carantină timp de 10 zile, chiar dacă sunt sau nu vaccinați. De asemenea, toate zborurile către aceste țări au fost interzise.

Epidemiologul Emilian Imbri a declarat la Digi24 că îi este teamă de ce ar putea să genereze ceastă nouă formă a virusului și că ”va fi un dezastru”.

”Ne putem aștepta la un virus de îngrijorare, iar atunci într-adevăr va fi un dezastru pentru că am văzut ce se întâmplă la noi, în ce măsură sunt respectate măsurile elementare, cum sunt ignorate și cum noi găsim o bucurie în a păcăli sistemul de sănătate”, a declarat Emilian Imbri.

Noua variantă din Africa de Sud s-a răspândit rapid în cea mai populată provincie a țării, Gauteng, şi ar putea fi deja prezentă și în celelalte opt provincii ale ţării.

Noua variantă a fost identificată după un val de îmbolnăviri înregistrate în Gauteng, o zonă urbană care cuprinde Pretoria și Johannesburg. Inițial, s-a presupus că noile cazuri, având ca focar o universitate, se datorează unei creșteri a numărului de persoane care socializează.

Cu toate acestea, în această săptămână, varianta a fost identificată ca fiind, de fapt, cauza potențială a acestei creșteri. 90 la sută din cazurile din ultimele săptămâni prezentau această variantă, scrie The Guardian.

La nivel național, numărul zilnic de infecții din Africa de Sud ajunsese miercuri la 1.200, în creștere de la 106, la începutul lunii.

Un caz de infectare cu această tulpină a fost descoperit și în Hong Kong, la un bărbat de 36 de ani care era în carantină după o călătorie în Africa de Sud. De asemenea, un alt caz a fost depistat în Botswana la 11 noiembrie.

Până acum, în total, au fost identificate 59 de cazuri de infecție cu noua tulpină.

Vizualizări: 3,395

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: