A murit o mare actriță

Actrița Cristina Deleanu a murit la vârsta de 84 de ani, a anunțat, joi, realizatoarea de televiziune Marina Almășan.
'Doamne! Sunt în stare de șoc! Cel mai vechi și fidel colaborator al meu de la TVR, actorul Eugen Cristea, prieten de suflet cum puțini am, tocmai a primit cea mai cruntă veste: minunata sa soție, Cristina Deleanu, nu mai este!', a scris Marina Almășan pe Facebook.
Ea a spus că Cristina Deleanu, care i-a fost bună prietenă, 'a fost un om de o rară delicatețe sufletească'.
'Mi-a fost la rându-mi bună prietenă, cei doi - familia lor frumoasă - făcând parte din 'universul meu', fiindu-mi alături în nenumărate întâmplări ale vieții, și personale, dar și publice. Dincolo de actriță talentată, Cristina a fost un om de o rară delicatețe sufletească, de o cultură desăvârșită și, mai mult decât atât, un 'om al cetății', frământat de tot ceea ce se întâmplă în jurul său. Condeiul său strălucit mi-a furnizat, în nenumărate rânduri, pentru revista online pe care o conduc, analize de o rară profunzime ale lucrurilor strâmbe din această țară. Vocea Cristinei a tăcut astăzi pentru totdeauna. Familia pe care am admirat-o mereu pentru iubirea și respectul ce-i stăteau la bază, iată, s-a împărțit: jumătate a rămas pe Pământ, urmând să plângă jumătatea plecată spre Cer... Să-i fie liniște și frumos Cristinei acolo, în noua Lume spre care a pornit și să reușească dragul meu Eugen să treacă peste această cumplită despărțire. Sunt alături de tine, prieten drag!', a mai spus Almășan.
Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București (1962).
A fost actriță la Teatrul Național 'Vasile Alecsandri' din Iași (1962-1967), apoi la Teatrul Regional Barbu Delavrancea, devenit ulterior Teatrul de Revistă Ion Vasilescu (1967-1981), iar între 1981-2001 (când a ieșit la pensie) a jucat pe scena Teatrului Național 'I.L. Caragiale' din București. A colaborat în continuare cu Teatrul Național din București (ex. 'Revelion la Terzo Mondo' de Ovidiu Iuliu Moldovan, regia Mihai Manolescu, care a avut premiera în 2003). Colaborează constant la teatrul radiofonic, vocea sa caldă putând fi auzită în piesele: 'Ceaiul nostru cel de toate zilele', 'Drumul lui Orfeu', 'Orfeu în Infern' sau 'Zadarnicele necazuri de iubire'.
În perioada 1992-2000, a activat ca profesoară de actorie la Academia de artă 'Luceafărul'.
Din filmografia sa amintim: 'Destine romantice' (1981), 'Acțiunea Zuzuc' (1983), 'Eroii n-au vârstă/Fata din Strada Florilor' (1984) - serial TV, 'Anotimpul iubirii' (1985), 'Declarație de dragoste' (1985), 'Liceenii' (1986), 'Extemporal la dirigenție' (1987), 'Moartea unui artist' (1989), 'Taina jocului de cuburi' (1989), 'Tu ne marcheras jamais seul' (2001), 'Om bogat, om sărac' - serial TV (2006), 'Vrei să fii mama mea' (2006), 'Aniela' - serial TV (2009) ș.a.
A publicat cartea 'Despre maeștri și extraordinarele lor vieți' (2006).
Premiul Celebritatea anului - Actorie (secțiunea feminin) i-a fost decernat în cadrul Gala Celebrităților anului 2010.
A fost căsătorită cu actorul Eugen Cristea.
Vizualizări: 1,677
Distribuie Trimite pe WhatsApp