Acuzaţii dure: „Asasinează un județ pentru interesele la CE Oltenia”. Cine le lansează!

Acuzații extrem de grave făcute de Ionel Gherca, reprezentantul americanilor interesați să facă un parc eolian în Gorj, față de politicieni din judeţ și Guvern! Acesta a propus autorităților locale și guvernamentale o investiție de 2 miliarde de euro, care ar fi fost realizată de o firmă din SUA, și care presupunea realizarea unui parc eolian, dar și a unei fabrici de turbine, în județul Gorj, în parteneriat cu CE Oltenia. După întâlniri cu directorul CE Oltenia, Sorinel Boza, au urmat ședințe cu persoane din Guvern, toate soldate cu eșec. Ionel Gherca susține că secretarii de stat Andrei Maioreanu, Doru Vișan, dar și alți politicieni locali și de la nivel național nu doresc această investiție deoarece ar presupune și transparentizarea CE Oltenia.

Primul care a vorbit despre această afacere a fost chiar directorul CE Oltenia, Sorinel Boza, într-o emisiune la Digi 24 Craiova. Au urmat discuții cu Ionel Gherca, cel care reprezintă în România firma americană, dar și cu reprezentanții SUA, pe Internet. Au schimbat corespondență, iar la începutul lunii mai a fost prima întâlnire între părți, la București, soldată cu un eșec.

Acordul și Memorandumul, pe loc

Ionel Gherca a declarat pentru „Pandurul” că autoritățile de la București, dar și cei din Gorj, au dat dovadă de neseriozitate. El a nominalizat doi gorjeni: secretarul de stat Andrei Maioreanu și senatorul Florin Cârciumaru. A povestit despre o întâlnire la care a participat alături de ministrul Mediului de Afaceri, Alexandru Petrescu, și secretarii de stat Andrei Maioreanu și Dorel Vișan. Memorandumul dintre cele două părți și contractul de asociere dintre firme, Venturi Energy și CE Oltenia, nu au fost discutate atunci, ci urmau să fie dezbătute în următoarea perioadă. Americanii cer garanția, prin intermediul băncilor, că energia produsă de ei va fi livrată în sistemul energetic național și plătită. De asemenea, prevede ca distribuția energiei să se facă prin rețeaua CE Oltenia.

Cele două părți ar fi trebuit să înființeze Venturi CE Oltenia SRL, o firmă la care CEO avea 40%, iar americanii 60%. Acest acord presupune și ca Venturi să numească trei directori, iar CEO doi. De asemenea, prevede ca CE Oltenia să distribuie toată puterea generată de Schela prin rețeaua sa. Dar nu numai că nu s-a semnat nimic, dar discuțiile cu oficialii s-au stricat, ba chiar au degenerat. Drept urmare, de la un eventual parteneriat de miliarde de euro și mii de locuri de muncă, acum se discută chiar despre un proces. Ionel Gherca spune că problema este că unii ar pierde frâiele CE Oltenia. „Va fi în mod evident o acțiune a firmei împotriva acestor oficiali, atât în România, cât și la Bruxelles. Orice investiție în energie, de o putere mai mare de 350 MW, este considerată o investiție strategică la nivel european și se gestionează la Bruxelles. Investiţia noastră ar fi de 1000 MW, energie nepoluantă. Persoanele care se opun nu înţeleg încă ce consecințe va avea acest lucru împotriva lor. Se poate considera că asasinează economic județul Gorj, de asemenea asasinează acordul semnat de România la Paris. Câțiva români se opun, caz penal internaţional”, susține Ionel Gherca.

„Nu vreau să-ți răspund”

Acesta a mai povestit că unul dintre cei care se opun este secretarul de stat Andrei Maioreanu. Gherca a spus că i-a trimis mai multe emailuri, în care îi prezenta proiectul, dar nu i-a răspuns vreodată. „Când ne-am întâlnit la Parlament, acest domn Maioreanu mi-a spus: «Ce îmi tot trimiți domnule emailuri, nu vreau să-ți răspund”, a povestit Gherca, șocat de atitudinea gorjeanului. Mai mult, el spune că senatorul Florin Cârciumaru s-ar fi exprimat în fața unor persoane că cei doi secretari de stat, Maioreanu și Vișan, i-au cerut să nu se implice în acest proiect. Drept urmare, deși l-a chemat pe Gherca la București, pentru a-l prezenta lui Liviu Dragnea, Cârciumaru nu i-a mai răspuns la telefon. „Totul pleacă de la interese la CE Oltenia, nu vor să dezvolte județul. Singurul care s-a implicat a fost domnul senator Iriza”, a mai spus Gherca. Între timp, acesta a făcut o adresă și la PSD, în care-i prezintă lui Dragnea proiectul, dar și dificultățile pe care le întâmpină.

Vizualizări: 5,482

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: