Află cum să reacționezi când copilul a luat o notă mică

Ești părinte și nu știi cum să te comporți cu cel mic când a luat o notă mică? Ai două posibilități, să-i reproșezi ori să manifești toleranță. Trebuie să știi, atunci când iei decizia, că eșecul la școală nu este sfârșitul lumii. Lăsați copilul să știe că sunteți de partea lui și că îl sprijiniți cu entuziasm și hotărâre pentru redresarea situației.

E posibil să plătești bani mulți pentru meditații la matematică  și copilul  să ia totuși o notă mică. Unii părinți pun preț pe note, iar alții pe cunoștințele pe care le acumulează copilul în realitate. Să nu fim totuși ipocriți și să recunoaștem că obținerea unei note mici nu este cea mai fericită situație. Cum să reacționezi când copilul ia o notă mică, iată un posibil subiect de extemporal pentru părinți.

1. O notă mică nu înseamnă că totul e pierdut: Notele sunt o reflectare a efortului depus de elev la școală dar, cu toate acestea, carnetul de note pe care copilul îl aduce acasă nu descrie întotdeauna în mod corect capacitățile acestuia și nici cât de responsabil este el în privința studiului.  O notă mică nu e suficientă pentru a condamna copilul la eșec pentru restul vieții sale. O notă proastă nu înseamnă că totul este pierdut.

2. Notele celui mic nu te definesc ca părinte: Faptul că cel mic nu excelează la școală nu te face să fii un părinte rău. Este doar o situație neplăcută, dar pe care o puteți depăși cu efort și înțelegere de ambele părți. Dacă sistemul nostru de învățământ este sau nu performant, e discutabil. Însă școala nu este lipsită de importanță, iar notele proaste reprezintă un avertisment că lucrurile nu sunt în regulă cu elevul, deci trebuie acționat cumva. Dacă o faceți imediat, câștigați timp mai mult pentru a îndrepta lucrurile.

3. Nu trebuie să țipați la cel mic nici să îl jigniți: Dacă țipi la copil sau îl pedepsești pentru eșec, nu faci decât să îi rănești stima de sine. Iar la următorul test sau proiect pe care îl va avea de făcut, teama de eșec îl va face să resimtă o presiune și mai mare. O mare greșeală pe care mulți părinți o fac este să dea verdicte: ”Ești prost”, ”Ești leneș” sau ”Nu ești bun la școală”. Nu este deloc adevărat.

4. Tratați școala în ansamblu ca pe o provocare: Schimbați mentalitatea copilului și învățați-l că o notă mică este un obstacol pe care îl poate depăși și că e spre binele lui. Dacă îi veți răni copilului sentimentele cu negativismul vostru, îi anihilați orice motivație, el trebuie să afle că școala e o provocare pe care o va depăși. Criticile de acest tip dăunează grav în timp și copilul poate trece de la o simplă lipsă de concentrare la reale tulburări de comportament.

5. Demonstrați o atitudine constructivă și pozitivă: Aceasta include copilul, părinții și profesorii. Odată ce a fost identificată problema, comunicați. Lucrați împreună pentru a găsi o soluție de îndreptare a notelor mici. Cauzele declinului pot fi diverse, pot fi temporare (lipsa timpului pentru studiu sau gestionarea lui defectuoasă) sau mai grave (tulburări de somn, anxietate socială sau probleme de familie, stres, epuizare mentală sau dizabilități de învățare). Poate că are nevoie de voi sau de un meditator. Dacă a luat note mici nu înseamnă neapărat că îi lipsește voința sau auto-disciplina. Poate că deja face tot ce-i stă în putință și se luptă să răspundă așteptărilor, însă puterile îi sunt limitate.

Vizualizări: 2,921

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Relații:

Citește și: