Ajutor financiar pentru producătorii de lapte

Producătorii de lapte vor primi ajutoare financiare pentru reducerea livrărilor de lapte, potrivit normelor europene, în sumă totală de 1,465 milioane lei. Ajutoarele se asigură din bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017, se arată într-un comunicat al Guvernului. Potrivit acestuia, sectorul produselor lactate se confruntă cu o perturbare a pieţei cauzată de un dezechilibru între cerere şi oferta la nivel mondial, la care contribuie prelungirea până la sfârşitul anului 2017 a interdicţiei impuse de Rusia asupra importului de produse agricole şi alimentare originare din Uniunea Europeană.

Ajutorul din partea Uniunii Europene este stabilit la 14 euro/100 kg lapte de vacă pentru cantitatea care corespunde diferenţei dintre laptele de vacă livrat în cursul perioadei de referinţă şi laptele de vacă livrat in cursul perioadei de reducere.

Beneficiarii eligibili sunt producătorii de lapte care au livrat lapte la prim-cumpărători în luna iulie 2016 şi care se angajează să reducă livrarea cantităţii de lapte într-o perioadă calendaristică de 3 luni – perioada de reducere, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul precedent – perioada de referinţă. Reducerea pentru care solicită ajutor trebuie să fie de minim 1.500 kg şi de cel mult 50% din cantitatea livrată în perioada de referinţă.

Plata ajutoarelor se face în lei, calculată la rata de schimb pentru data de 31 august 2016. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va efectua plăţile în funcţie de cererile depuse şi perioadele pentru depunerea acestora, în termen de maximum 90 de zile după încheierea perioadei de reducere în cauză.

Vizualizări: 1,227

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: