Al doilea transplant cardiac din acest an în România

Al doilea transplant cardiac din acest an din România a fost realizat în noaptea de sâmbătă spre duminică la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş. Pacientul este un bărbat de 39 de ani din Bucureşti, iar donator un tânăr de 17 ani care se afla în moarte cerebrală în urma unui accident vascular.

Intervenţia a fost anunţată printr-un comunicat de presă de către medicul Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgenţă şi Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) dinTârgu Mureş. 

Intervenţia a durat şase ore şi s-a încheiat cu succes, pacientul fiind în prezent stabil şi în stare clinică bună. Conform sursei citate, cordul a fost prelevat în cursul nopţii la Spitalul Judeţean Suceava, de către o echipă de medici din Târgu Mureş, donatorul fiind un tânăr în vârstă de 17 ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui accident vascular hemoragic post-traumatic. Transportul echipei şi al organului prelevat a fost asigurat de către un echipaj SMURD, cordul fiind adus la Târgu Mureş cu elicopterul, după un zbor de 80 de minute. 

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Târgu Mureş precizează că pe lista de aşteptare pentru transplant există în prezent 32 de pacienţi cu indicaţie de urgenţă care aşteaptă intervenţia chirurgicală salvatoare. 

În România, în anul 2016 au fost realizate 12 intervenţii de transplant cardiac, iar în anul 2017 au fost făcute trei transplanturi.

Vizualizări: 3,123

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: