Amendă record de 500.000 euro pe zi

Amendă fără precedent în Uniunea Europeană. Curtea de Justiție a UE a decis luni că Polonia trebuie să plătească o penalitate de 500.000 de euro zilnic până când închide producția la mina de lignit Turow, una dintre cele mai mari din Europa.


Mina exploatată din 1904 se află în sud-vestul Poloniei, în apropiere atât de graniţa cu Republica Cehă, cât şi de cea cu Germania.

Decizia vine după o sesizare făcută de autorităţilor cehe, care au reclamat că mina îi afectează pe locuitorii săi. Oamenii s-au plâns de zgomotul creat, praful generat de exploatare şi de periclitarea rezervoarelor de apă potabilă.


Grupul energetic public polonez PGE, care deţine şi operează mina, intenţionează să continue extragerea cărbunelui până în 2044 şi să extindă exploatarea cu 25-30 kilometri pătraţi.
Praga a salutat decizia CJUE, dar a transmis că dorește, totuși, să ajungă la un acord pe cale amiabilă.


„CJUE solicită de la Polonia jumătate de milion în amenzi zilnice pentru faptul că Polonia nu și-a lăsat cetățenii fără energie și nu a închis minele peste noapte”, a declarat adjunctul ministrului justiției, Marcin Romanowski.


Cărbunele are o pondere de peste 70% în producţia de electricitate a Poloniei.

Vizualizări: 5,138

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: