Amenzi uriaşe pentru două firme de dezmembrări auto

Două societăţi din Gorj care se ocupă cu dezmembrarea de autovehicule au fost amendate de comisarii Gărzii de Mediu. Sancţiunile s-au ridicat la câteva zeci de mii de lei, principalele nereguli fiind depozitarea pe termen lung a materialelor plastice, dar şi existenţa de substanţe periculoase în perimetrul de activitate.

Una dintre sancţiuni a fost aplicată la parcul de dezmembrări auto de pe Calea Bucureşti din Târgu Jiu, acolo unde spre sfârşitul lunii aprilie a avut loc un incendiu. Focul a pornit de la nişte mase plastice şi s-a extins la un autovehicul dezafectat. Comisarii de mediu s-au autosesizat şi au făcut ulterior un control la această firmă, constatând mai multe nereguli. Dacă pompierii nu interveneau rapid pentru eliminarea pericolului, tot oraşul putea fi afectat de poluare.

„Am constatat că nu este respectată legislaţia de gestiune a vehiculelor scoase din uz, motiv pentru care s-a aplicat o amendă de 30.000 de lei. În mod normal, aveau obligaţia să valorifice într-un anumit termen maşinile, ori acolo sunt staţionate de ani buni. Nu le mai valorifică, nu le-au mai dezmembrat. Tot ce rezultă din dezmembrarea unui vehicul scos din uz trebuie valorificat, reciclat. Ce nu e valorificat trebuie eliminat în condiţiile legii. Nu trebuie să facem stocare provizorie de tot tipul de deşeuri. Plus că erau şi unele chimicale periculoase, care prin ardere puteau să degaje elemente nocive”, a declarat Gheorghe Sanda, comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj.

Pentru astfel de deficienţe a fost sancţionat şi administratorul unui parc de dezmembrări auto de la Bengeşti-Ciocadia. În acest caz, amenda aplicată a fost de 40.000 de lei, iar controlul a fost făcut împreună cu poliţiştii gorjeni. „S-a extins, a ocupat terenuri neamenajate şi am mai aplicat o sancţiune. Materialele rezultate din dezmembrările auto nu au fost gestionate corespunzător”, a mai spus şeful Gărzii de Mediu Gorj.    

Comisarii de mediu spun că vor mai urma controale la firmele care desfăşoară activitate în acest domeniu.  

Vizualizări: 2,813

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: