Amintiri despre părinţii care nu mai sunt

Expoziţia de grafică „Grădina Icoanei”, a Ilinei Schileru, poate fi admirată în perioada 5 - 18 mai 2016, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu-Jiu. Vernisajul va avea loc joi 05 mai, ora 18.00.

Artistul a explicat pentru public ce mesaje doreşte să transmită. „Grafica Grădinii Icoanei este despre memorie şi părinţi. Odată ce ei dispar ca fiinţe palpabile şi cât se poate de umane, se schimbă în reprezentări din ce în ce mai abstracte. Expoziţia are loc la un an de la dispariţia Mamei Vica, un personaj-simbol care se regăseşte din plin în gravurile şi apele colorate din imaginile seriei în alb-negru. O serie care pleacă din figurativul ilustrat al ”Ritualurilor” şi se transformă într-un semi-gestualism monocrom. Ipostaza antropomorfă se supune sublimării formei. Redarea corpului palpabil se diluează şi devine mai degrabă un vid, sau un neperceptibil, dar totuşi prezent. În urma unei dispariţii se aşează în timp câteva reprezentări de natură senzorială. Ţii minte o inflexiune a sau timbru al vocii, o mină, o declaraţie. Pe măsura trecerii anilor memoria se decantează şi mai mult şi rămâne în final o selecţie. Figura umană se transformă în simbol, ajuns  la esenţă printr-o ”strecurătoare” subiectivă. Compoziţiile ”Grădinii Icoanei” sunt imagini la intersecţia unui proiect fotografic funerar, realizat la pierderea bunicului, în 2009, cu seria Zmeilor, interpretarea poveştilor pe care Mama Vica le dădea universului metafizic al Schelei, devenit tărâm fantastic al copilăriei mele”, arată Ilina Schileru.

Expoziţia este deschisă în perioada 5-18 mai, la Galeriile UAP Târgu-Jiu din str. Traian, nr. 27. Ilina Schileru este artist și curator. În 2009 a lansat proiectul de Artă Contemporană Ebienale, un festival expozițional internațional desfășurat două ediții sub egida Festivalului Enescu, cea de-a treia fiind independentă. Colaborează pe diverse proiecte curatoriale cu galerii din București ca AnnArt, Galateca, 418 Contemporary, Victoria Art Center și altele.

Vizualizări: 1,214

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: