Anchetă la medicii care dau sute de concedii medicale pe zi

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, a tras un semnal de alarmă cu privire la abuzurile în acordarea concediilor medicale. În urma analizelor preliminare realizate de Corpul de control, au fost identificate cazuri în care unii medici au eliberat și peste 100–200 de concedii într-o singură zi, un volum imposibil de justificat prin activitate medicală reală.
„Vorbim despre zeci de colegi din mai multe județe și specialități, nu doar din medicina de familie. Sunt și specialiști din ambulatoriul de specialitate. Este imposibil fizic să fie consultați atâția pacienți într-o zi. De aceea am trimis echipele în teren pentru verificări suplimentare”, a declarat Rogobete, citat de Agerpres.
Se anunță schimbări în lege pentru concediile de boală obișnuită
După finalizarea investigațiilor, Ministerul Sănătății va propune modificări legislative. Accentul va fi pus pe limitarea și regândirea modului de acordare a concediilor medicale pentru afecțiuni comune, din categoria „boală obișnuită” (categoria 01), nu și pentru bolile grave sau cronice (cancer, AVC, urgențe).
„După ce avem toate cifrele și raportul complet, vom interveni legislativ. Trebuie să evităm abuzurile care afectează bugetul sistemului și încrederea în medici”, a precizat ministrul.
Probleme și la plata medicamentelor compensate
Ministrul a vorbit și despre întârzierile în decontarea plăților de către CNAS către farmacii, care au ajuns în prezent la nivelul lunii martie. Situația este îngrijorătoare, spun reprezentanții farmaciilor, care avertizează că întârzierile pun în pericol aprovizionarea și, implicit, accesul pacienților la tratamente esențiale.
„Am discutat cu CNAS. Sper ca până în septembrie să reușim să recuperăm întârzierea și să ajungem la un ritm normal de plată”, a spus Rogobete.
Ministrul a făcut declarațiile în contextul participării la lansarea lucrărilor pentru noul Centru de oncologie și radioneurochirurgie stereotactică de la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, un proiect care vizează creșterea capacității de tratament pentru bolnavii cu patologii oncologice și neurologice grave.
Vizualizări: 1,094
Distribuie Trimite pe WhatsApp